Начало Новини Криминална хроника Бране на забранената билка рускус става хит в региона

Бране на забранената билка рускус става хит в региона

1341

Брането на билката рускус масово се разраства в региона на Велико Търново.
Растението е известно още като бодлив залист или месарска метла, която със заповед на МОСВ от 3 февруари 2017 г. влиза в забранителния списък за търговия. Изключения се правят, ако рускусът се събира за лични нужди, като ограниченията са до 1 кг при всяко бране.

Корените на билката, която е храст с червени плодчета, се използва в медицината за лечение на много възпалителни процеси, а също и за декорация на букети. Именно тук е бизнесът на безработните, които берат рускус с чували и ги продават на търговците на цветя. Една китка от билката, която е към 100 грама, струва между 80 стотинки и левче. Най-малко по 15-20 лв. изкарва безработен дневно, ако продаде между килограм-два. Цветари обясниха, че няма букет без рускус, тъй като храстът спада към т. нар. “вечно зелените растения” и издържа продължително време, без да изсъхне.

Проверка на около десет изкупни пункта на билки в района показа, че търговците не купуват рускуса, тъй като той е в забранителния списък за бране. Глобите на МОСВ са много големи, следва затваряне на пункта. Ако екоинспекторите от РИОСВ хванат някой да реже храсти в гората, глобата е от 100 до 1,000 лв., според Закона за лечебните растения. За юридически лица имуществената санкция е от 500 до 3,000 лв. Тези глоби обаче никак не безпокоят берачите, които вече напъплиха горите около Велико Търново. Преди ден 10-15 коли бяха забелязани до Самоводене в близката горичка. Берачите сами заявиха, че берат рускус за декорация на букети. След това подрязват храстите и ги оформят на китки.

Нарушенията за бране на билки от забранителния списък трудно могат да се установят. Обикновено проверките са по сигнал и докато инспекторите отидат на въпросното място, билкарите са офейкали.