Начало Новини Криминална хроника Българските и румънските данъчни ще борят съвместно ДДС измамите

Българските и румънските данъчни ще борят съвместно ДДС измамите

789

Българските и румънските данъчни администрации се договориха за съвместни проверки на рискови стоки по границата между двете държави. Това стана на среща във Велико Търново между представители на двете институции, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Целта е да се засили сътрудничеството в областта на ДДС измамите и превоза на рискови стоки. Инспекторите от двете държави са обсъдили бъдещи съвместни проверки на граничните пунктове в Силистра и на Дунав мост 2 между Видин и Калафат.

По време на срещата във Велико Търново двете администрации обсъдиха още възможностите за подобрен обмен на информация. От румънска страна бе споделено, че след засилване на фискалния контрол от българските власти е намалял значително трафикът на нерегламентирани стоки от Турция към северната ни съседка.

За първите девет месеца на 2016 г. звеното за фискален контрол в НАП е проследило движението на над 2 млрд. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, мляко и млечни продукти и др . Най-голям дял сред следените стоки имат плодовете и зеленчуците.

В срещата участие взеха директорът на дирекция “Централно звено за връзка” в НАП Антоанета Съева и директорът на дирекция “Фискален контрол” Ивайло Тодоров. От румънска страна участници бяха директорът на дирекцията за фискални разследвания Лучиан Морару, директорът на румънското “Централно звено за връзка” Николета Пирлитеску, както и представители от генералната и регионалните дирекции за борба с измамите на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА ) на Румъния.