Начало Новини Образование Велико Търново посреща студентите на 8-ми декември с богата културна програма

Велико Търново посреща студентите на 8-ми декември с богата културна програма

998

Старата столица Велико Търново посреща студентите на 8-ми декември с богата културна програма. Традиционно младите хора, избрали да празнуват там, ще могат безплатно да посетят всички музейни обекти в града и етнографското селище Арбанаси. Тази година на 8-ми декември всички желаещи ще могат да видят на живо и уникално музикално изпълнение на религиозна музика в патриаршеската църква на историческата крепост Царевец.

През годините освен като един от градовете с най-голяма академична общност, Велико Търново се утвърди и като най-предпочитаната дестинация за студентския празник 8-ми декември. Освен прочутите болярски механи обаче, голяма част от студентите избират да празнуват тук и заради уникалната възможност напълно безплатно да посетят всички музеи и църкви в околността.

Иван Църов – директор РИМ Велико Търново: “Освен, че осигуряваме достъп, безплатен. Тази година решихме да допълним с една атракция, то това е едно изпълнение, което една наша колежка от няколко години прави в Патриаршеската църква на крепостта Царевец, това се нарича хармонично съзвучие “Царевград Търнов Богослов”. Това е изпълнение на религиозна музика, която наистина там й е място и се получава едно красиво и приятно изпълнение!”

Ирена Неделчева е студентка трети курс във Великотърновския университет, но освен, че избрала да остане за празника тук, поканила и свои приятели от Стара Загора, които ще съчетаят забавлението с разходката из историческите места в града.

Ирена Неделчева – студентка: “Ще дадат безплатен достъп до Музей на Восъчните фигури, до крепостта Царевец и до други музеи във Велико Търново. Това според мен е много добра възможност да се разгледат тези места, защото те са същността на нашия град. Мисля, че е една доста добра причина и за това се събират студенти тук!”

Готови за празника вече са и заведенията в града и Арбанаси. Празничните куверти в повечето заведения варират между 35-50 лева, а ресторантьорите обещават да посрещнат своите гости с богати менюта и традиционни гозби за болярския край.

Калоян Трифонов – управител на заведение: “Запитванията и записванията започнаха в края на септември. Всяка година интересът към Велико Търново и Арбанаси е много голям, тъй като за студентския празник предлага много интересни програми, всичко е безплатно. Менюто е с традиционни български гозби, характерни за търновския край. Купона продължва до много късно!”

Специално за студентския празник общината в старата столица подарява на всички жители и гости на града и безплатно излъчване на емблематичния аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”.