Начало Новини Инфраструктура Влагат близо половин милион лв. за подобряване на енергийна ефективност в Търново

Влагат близо половин милион лв. за подобряване на енергийна ефективност в Търново

998

До средата на месец март следващата година ще завършат дейностите по проект „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”, финансиран от финансовия механизъм на Норвежката програма. Над 412,000 лева получава Община Велико Търново за подобряване на социалната инфраструктура, разясни Мариела Цонева – директор на дирекция Общинско развитие. Средствата се отпускат за ремонти в социалната инфраструктура –всички детски или социални заведения, които са общински.

Стартиралият проект обхваща Дома за стари хора „Венета Ботева” и детските градини „Ивайло” и „Соня”. Към настоящия момент са сключени основните договори за изпълнители за две от заведенията, на финален етап е процедурата за избор на изпълнител за Детска градина „Соня”. От миналия месец са факт и договорите за одит за строителен надзор, а през настоящия месец са издадени разрешения за строителство на две от заведенията, информира Мариела Цонева.

Най-обемна работа ще бъде свършена в Детска градина „Ивайло”, която е сред последните негазифицирани детски градини на територията на града. До този момент мерките за енергийна ефективност в сградите са само частични- изолация на стени и покрив и нова дограма. Вече ще бъде подменена отоплителната инсталация по съвременни стандарти – радиатори, тръбна мрежа, циркулационни помпи, колектори, арматура, система за автоматично управление на температурата, котелно. С осъвременяването детската градина ще отговаря на най-високите стандарти за енергийна ефективност по клас „C”, което е минималното изискване по програмата, поясни Цонева.

В детска градина ”Соня” котелът е нов и той няма да се подменя, но ще се монтират нови радиатори, тръбна мрежа и помпи, ще бъде инсталирана и нова автоматична мрежа за управление на температурата.

Общината на няколко пъти прави поетапни и частични ремонти в Дома за стари хора, тъй като източниците на финансиране не позволяваха пълният комплект от мерки да бъде въведен наведнъж, с настоящия проект това вече е възможно. В сградата му по същия метод ще бъдат подменени амортизираните елементи, но само там, където е необходимо.

Мариела Цонева увери, че с оглед настоящия есенно-зимен сезон Общината е разписала график на работа съобразен с работата детските градини и дома за стари хора, така че тя да не бъде възпрепятствана по никакъв начин. Ще се ремонтира поетапно – на секции, за да не бъде нарушен комфортът в тях.

Целта на проекта е ограничаване на вредните ефекти на парниковите газове, подобряване на качеството на комфорт в заведенията и намаляване на разходите. „Успоредно с него се надяваме в началото на декември да бъдат одобрени договорите по проекти, включени в Инвестиционната програма”, допълни още директорът на дирекция „Общинско развитие”.