Начало Спорт Шахмат Детски турнир „Шахматно царство“ правиха в ОУ „Бачо Киро“

Детски турнир „Шахматно царство“ правиха в ОУ „Бачо Киро“

1039

Детски турнир „Шахматно царство“ се проведе в ОУ „Бачо Киро“. Организатор на състезанието беше шахматен клуб „Асеневци“ (Велико Търново) в лицето на Цвета Галунова и Даян Нинов, които вече трета поредна година развиват и тренировъчна дейност с деца в училищата от областта. С любезното съдействие на ОУ „Бачо Киро“, в лицето на директора Владимир Николов миналата неделята се превърна в шахматен празник за децата от старопрестолния град.

В състезанието се включиха 57 деца от школата на ШК „Асеневци” от три великотърновски училища: ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Димитър Благоев“ и СУ „Вела Благоева“. Турнирът се проведе по швейцарска система в пет кръга, а за направата на жребия се използваше компютърна програма.

Победител стана Атанас Атанасов от ОУ „Бачо Киро“ с максималните 5 т. от 5 възможни. На второ и трето място с по 4 от 5 т. се класираха Любомир Стоев от СУ „Вела Благоева” и Александър Узунов от ОУ „Бачо Киро”. Шампионкa при момичетата стана Александра Хаджиева от ОУ „Димитър Благоев” с 4 от 5 т. Второ място се зае Йоана Нейчева от ОУ „Бачо Киро“, а трето Вероника Стефанова от СУ „Вела Благоева“. След приключване на турнира бе направено генерално класиране, а от него и класиране по училища и класове.

Победител при първокласниците е Георги Песаров. При второкласниците най-много точки събра Даниел Михайлов. При третокласниците триумфира Вяра Демиркова. В групата на четвъртокласниците най-добре се представи Искрен Стоянов.

Всички деца получиха грамоти за участие в турнира, за победителя имаше голяма червена купа в цветовете на ШК „Асеневци“, бяха раздадени над 20 медала и над 20 предметни награди. Турнирът се проведе в приятна и приятелска атмосфера. Състезанието имаше за цел малките великотърновски шахматисти да се запознаят с обстановката и правилата на турнири, за да се подготвят за идните състезания от държавния календар, където да представят достойно себе си, своя клуб, своите треньори и старопрестолния град. Децата си тръгнаха от игралната зала с усмивки на лица и обещание, че ще дойдат и следващия път.

Състезанието беше част от веригата турнири „Асеневци”. На 18 декември предстои второ издание на детския турнир „Коледна звезда”. Организаторите от ШК „Асеневци” обещаха още повече награди и изненади за малките любители на древната игра!