Начало Новини Бизнес До 500 лв. са глобите за неспазване на срока за подаване на...

До 500 лв. са глобите за неспазване на срока за подаване на данъчни декларации за физически лица, до 3,000 лв. за юридически

978

До 2 май е срокът за подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица, до 31 март – за юридическите.

Има предвидени административни санкции за неспазване на срока за подаване на данъчни декларации. Това съобщи Петко Николов, директор Дирекция „Обслужване” в ТД на НАП – Велико Търново. Той отбеляза, че за физическите лица глобата е до 500 лв., а за юридическите лица санкцията започва от 500 лв. и може да стигне до 3,000 лв.

„Освен това, при юридическите лица, на санкция подлежи и съответния управител или синдик, които е допуснал да не бъде внесена декларацията. Той отделно подлежи на санкции в размер от 200 лв. до 1,000 лв.“, уточни Петко Николов.

Освен за неподаване на декларацията, гражданите подлежат на глоба и при посочване на неверни данни. Ако те водят до по-нисък размер на данъка или освобождаване от плащане, НАП може да ни глоби с до 1,000 лв. При повторно нарушение, санкцията е 2,000 лв. „Затова е създадена опцията за коригиране на вече подадена данъчна декларация. Това може да стане до 30 септември“, отбеляза Петко Николов.