Начало Новини Ева Майдел работи за това хората да усетят Европа по джоба си,...

Ева Майдел работи за това хората да усетят Европа по джоба си, в семействата си и в ежедневието си

1003

Ева Майдел безспорно е сред най-активните евродепутати през изминалия мандат на Европейския парламент. Определят я като изключително дисциплиниран, организиран, деен и инициативен човек. Тя е от хората, които могат в детайли и подробности да отчетат свършената работа, без да изпадат в празнословие и клишета. Като се прибави и чисто женското ѝ очарование, Ева Майдел със сигурност се очертава като кандидат за евродепутат, който няма как да не спечели гласовете на избирателите.

Постиженията ѝ в работата на Европарламента са много и от значение за всеки български гражданин. Нейна е заслугата за намаляването на таксите за парични преводи в евро – един отявлен двоен стандарт в ущърб на българските граждани, който вече е премахнат. Така например родител, който издържа детето си в Холандия и всеки месец му изпраща пари, ще спестява от такси около 500-600 евро в рамките на година.

Майдел положи много усилия за привличането на близо 800 млн. евро за българския бизнес по Плана Юнкер – за откриването на нови работни места и за първото звено у нас за помощ при еврофинансиране. В нейни инициативи са обучени хиляди български младежи, така че да си намерят бързо добра работа в България. Тя е инициатор и сред създателите на сдружение “Образование България 2030”. Целта му е публичният, частният и гражданският сектори да работят успоредно с правителството за качествено образование и преодоляване на недостига на кадри, така че до 2030 г. всички млади да завършват средно образование и да намерят своя път в България. Работила е и по премахването на ограниченията в единния цифров пазар в Европа, което, от една страна, ни поставя в равно положение с останалите потребители на стария континент, от друга, е условие за развиване на истински бизнес в европейския интернет, в който няма граници.

Признава, че главната ѝ мотивация е гражданите да усетят Европа по джоба си, в семействата си, в ежедневието си. Ева Майдел често чува критики, че България е най-бедната държава в съюза и излага своите виждания по този въпрос. “Истината е, че доходите постепенно настигат европейските. Откакто сме в ЕС, средната заплата се е увеличила тройно – от 400 лв. през 2007 г. до 1,200 лв. в началото на 2019 г. Произвеждаме най-много от 1989 г., а безработицата е най-ниската в новата ни история – 4.7 %”, обяснява тя. “Прогнозата на Европейската комисия поставя България в топ 3 на държавите с най-висок икономически растеж за 2020 г. с 3.6 %, което е много над средното за ЕС. Всичко, което в ГЕРБ правим – от магистрали, през добри отношения с европейските институции заради еврофондовете, до привличане на чужди инвестиции, е с тази важна цел – развитие на икономиката, за да растат доходите”, категорична е Ева Майдел.

“Нашите опоненти казват, че българите живеят най-бедно, но чули ли сте конкретно решение от тях? Няма и да чуете, нещо повече, БСП са допринесли съществено за създаването на много от икономическите проблеми”, заявява тя. Майдел винаги е излагала готовността си тя и колегите ѝ от ГЕРБ да работят в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми – нещо, което са правили и в предишния мандат. “За съжаление, новите лица в листите на опонентите ни не блестят с европейски опит, нито пък са показали желание за обединение над национални приоритети, каквито са влизането в Шенген, влизането в еврозона. България и българският национален интерес трябва да са над всичко. Ние продължаваме да сме готови за съвместна и градивна работа в името на българите и се надяваме нашите опоненти да поставят и те на първо място националните цели, а не тяснопартийните си”, заявява кандидатката за евродепутат, която е 4-та в листата на ГЕРБ и СДС.

Ева Майдел никога не криe искрената си обич и привързаност към Велико Търново и региона. Още повече, че в старата столица тя има информационен офис. Твърди, че тук се чувства наистина като у дома си, защото хората са искрени, сърдечни и с широки сърца. И по време на тази кампания не спира да се среща с граждани, представители на професионални организации, работници в предприятия, учители, младежи…

“В ГЕРБ може и да допускаме грешки понякога, но никога не сме си позволявали да забравим кой ни е дал доверието си и на кого трябва да са подчинени всичките ни усилия – на хората”, казва тя.

Ева Майдел е сред инициаторите на много събития в региона. Сред тях са зарибяването на р. Янтра, провеждане на младежки спортен празник, организиране на детски риболовен турнир. С членовете на горнооряховския младежки парламент се среща и разговаря по няколко пъти в година. Стопанската академия в Свищов може би е университетът, който е посещавала най-често. С нейна помощ над 300 ученици от Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица получиха нужните умения за по-лесна реализация в кампанията “Научи ме да умея”. През 2017 г. по повод Деня на българската просвета и култура организира инициатива в парк “Марно поле”, в която великотърновци получиха като подарък книги от известни български автори.

Ева Майдел специално благодари на най-добрия ансамбъл в България “Търновска царица” за това, че накара Брюксел да разбере за красотата и величието на българския фолклор, когато заедно извиха “Голямото хоро” през 2018 г.

В следващия мандат Ева Майдел ще продължи да работи за Европа, която решава проблеми. Смята, че ЕС е най-успешният политически проект и той трябва да си върне духа, с който правеше живота в Европа по-добър. ЕС доведе мира в Европа, създаде суперикономики и едно от най-добрите места за живеене в света. Трябва да продължи да го прави, категорична е тя.

Признава, че ѝ е омръзнало да слуша за поредната криза в Европа и да чете апокалиптични сценарии, а в същия момент фактите да показват друго – ръст в икономиките, намаляване на безработицата. Това важи особено за България, където имаме най-добрите икономически показатели в новата ни история след 1989 г. насам. Тя не нарича тази ситуация криза, а “стъпки по правилния път”. Прочела с интерес изследването на БАН как още 44 г. ще догонваме по доходи ЕС. Това са същите онези загубени 45 г. комунизъм, по които сега тъгува БСП. Тези социалистически 45 г., както и следващите след 1989, в които управляваха БСП, извадиха България от строя и благодарение на тях сега сме догонващи в ЕС, вместо да сме силно развита европейска държава.

Провокира я мисъл на Робер Шуман, че Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план, а с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко солидарност. През годините ЕС преодоля много кризи и от всяка излизахме по-силни.

Постоянство и борбеност е това, което гради една по-солидарна, по-амбициозна, по-сигурна и силна Европа, категорична е Ева Майдел, която разчита хората да подкрепят силния отбор на ГЕРБ с номер 12, а нея лично – с преференция 104.