Начало Новини Местни Започва традиционната акция на полицията „Зима“

Започва традиционната акция на полицията „Зима“

1060

От 1 ноември започва традиционната акция на полицията „Зима“. Това каза пред журналисти гл. инсп. Атанас Атанасов, началник сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Велико Търново.

Той поясни, че акцията ще се проведе на 3 части. „Първата част е от 1 до 11 ноември. Провежда се кампания за безопасно пътно превозно средство през зимата, насочена към водачите на пътни превозни средства, велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. Втората част ще бъде от 12 до 20 ноември. Темата на кампанията ще е „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и ще е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, тоест отнемането на предимство на пешеходците от страна на водачите на пешеходна пътека. Третата част ще бъде от 21 до 30 ноември на тема „Безопасно шофиране през зимата“.

Кампанията ще бъде насочена към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите, поведението на водачите спрямо пешеходците и т.н.“, отбеляза гл. инсп. Атанасов. Той поясни, че във всяка една от частите на акцията ще бъде определен по един ден без жертви. „На 2 ноември ще е „Ден без велосипедисти, жертви на пътя“, на 16 ноември ще е „Ден без пешеходци, жертви на пътя“, а на 30 ноември ще е „Ден без водачи и пътници, жертви на пътя“. През трите части на операцията служители на „Пътна полиция“ в цялата дирекция ще извършат оглед на съществуващата вертикална организация на движението, маркировки и съответно при необходимост ще бъдат направени сигнални писма до стопаните на пътя. Кампанията на СБА за акция „Зима“ е да бъдат сведени до минимум ранените и загиналите на пътя“, каза гл. инсп. Атанасов. Той посочи, че има направени брошури, които ще бъдат раздавани от Съюза на българските автомобилисти и БЧК. „В тях са написани препоръки към водачите на пътя. Брошурите ще бъдат предоставени и на всички фирми, които провеждат обучения на кандидат-водачи. В акцията на полицията ще бъдат взети и редица други мерки за състоянието на техническата изправност на МПС-тата, като там полицаите ще вземат отношение на място и ще бъдат безкомпромисни и без нулев толеранс за всички нарушители“, допълни гл. инсп. Атанасов.