Начало Новини Инфраструктура Изключително добри резултати представи ОДМВР – Велико Търново по време на годишния...

Изключително добри резултати представи ОДМВР – Велико Търново по време на годишния отчет –анализ за работата си през 2016 година

1368

Работата на Областната дирекция на МВР – Велико Търново през 2016 година е отлична. Това показват резултатите от отчет-анализа за изминалата година, съобщават от Областната дирекция на МВР – Велико Търново.

Данните показват сериозно намаляване на броя на регистрираните престъпления и в същото време увеличаване на разкриваемостта. През отчетения период са регистрирани общо 3,093 престъпления, което е със 73 по-малко в сравнение с 2015 година, от тях разкрити са 1,830, което е със 194 повече. Няма неразкрити тежки престъпления и това е резултат от добрата екипна работа, каза старши комисар Благордна Макева, заместник- директор на ГД „Национална полиция“, която бе гост на отчет-анализа на Областната дирекция. Тя коментира още безспорните резултати, постигнати по отношение на телефонните измами, както и намаляване на престъпленията против собствеността и МПС.

„Ако има дирекция, която  може да се каже, че е обичана по отношение на разследването то това е дирекцията във Велико Търново. Впечатляващи са резултатите и по отношение на акцизните стоки“, каза още ст. комисар Макева. По данни от анализа през изминалата година в Областната дирекция на МВР – Велико Търново са били иззети 254,653 къса цигари, 236 кг. нарязан тютюн и 5,379 литра алкохол, без акцизен бандерол. Сериозен спад на щетите от икономически престъпления отчита Областната дирекция на МВР – Велико Търново. За 2016 г. те са 272,555, а за 2015 г. са били 994,846 лв. Впечатляваща според ст. комисар Макева е и работата на служителите от „Охранителна полиция“. През изминалата година е осъществена охраната на 1,327 масови мероприятия. Проведени са 1,825 специализирани полицейски операции, при които са разкрити 317 престъпления, съставени са общо 5,282 акта и фишове, задържани са 187 граждани, установени са 9 лица и 7 автомобила, обявени за издирване

Много силна превантивна дейност е свършена по отношение на безопасността на движение и детската престъпност, показват данните от анализа. Областната дирекция участва в много проекти и инициативи, съвместно с община Велико Търново и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Сдружението на кметовете и кметските наместници в област Велико Търново. Част от инициативите включват проектите „Детска лятна полицейска академия“, „С грижа за възрастните хора“ „Отвори очи има кой да ти помогне“.

Периодично се организират срещи с представители на ромските общности, с частните охранителни фирми, с живущите в малките населени места и др. Гости на отчет-анализа бяха още областния управител Николай Йоцов, ръководителя и заместник ръководителя на Окръжна прокуратура Емил Денев и Христо Христов, ръководителя на Районна прокуратура – Велико Търново Тихомир Шабов, председателя на Административен съд – Велико Търново Георги Чемширов, заместник-кмета на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев, председателя на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Изпълнителен директор на Сдружението на кметовете и кметските наместници Благовеста Факирова, началници на сектори, групи и РУ при Областната дирекция на МВР – Велико Търново. Гостите благодариха за добрата работа на служителите в Областната дирекция на МВР – Велико Търново, поздравиха ги за постигнатите високи резултати и им пожелаха здраве и още много успехи.