Начало Новини Изкуство Изложбата „АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното” гостува в Търговище

Изложбата „АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното” гостува в Търговище

1000

Шестото поредно издание на изложбата „АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното”, гостува в търговищката  Художествена галерия „Никола Маринов“. Творбите,  включени в пътуващата експозиция, са дело на студенти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Сред експонатите са и проекти на художници от Македония и Сърбия.

Тематичната изложба бе открита тази вечер в една от залите на галерията. На събитието присъства областният управител на Област Търговище Валери Симеонов.

„Идеята за „АртРозалиада“ е инспирирана от вечната връзка между любовта и виното, но и от желанието за оформяне на едно оригинално арт пространство, в което преподаватели и студенти да се изявяват като пълноценни творци“, сподели кураторът на изложбата доц. Владимир Аврамов.

Той обясни и произхода на името АртРозалиада. „Розалиите са древните тракийски празници на виното, но погледнати в състезателния аспект благородните принципи на олимпийската надпревара. Оттук и играта на думи – от розалии и олимпада се получава розалиада. И за да се осъществи синтезът с изкуството, прибавихме арт”, разказа Аврамов.