Начало Новини Изкуство Изложба представя дарените от художника Иван Христов картини на Велико Търново

Изложба представя дарените от художника Иван Христов картини на Велико Търново

1057

Община Велико Търново организира за празника на града изложба на безценно дарение от художника Иван Христов. Експозицията ше бъде открита на 20 март  в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

На 15 април 1982 година в София е съставен и подписан протокол за окончателно оформяне на дарение, направено от художника Иван Христов. Дарението съдържа 30 картини. Колекцията е с висока художествена стойност и несъмнени достойнства. Дарените платна са пейзажи предимно с местни сюжети. Това е едно от значимите дарения от произведения на изкуството, правени в полза на Велико Търново.

Художникът Иван Христов е роден на 19.01.1900 г. в град Видин. През 1919 година учи във Втора мъжка гимназия в София. Завършва „Живопис„ при проф. Никола Ганушев в Художествена Академия в София. От 1927 до 1932 година учителства в градовете Трявна и Пловдив, след което се установява като художник на свободна практика в София. Отдаден е пизключително на пейзажната живопис.

Чрез неговите пейзажи оживява романтиката на Трявна, приказността на Белоградчик, Мелник, Видин, Родопите, Созопол.Рисува и възрожденската архитектура на притаените сред планините манастири-Рилски, Бачковски, Преображенски. Творбите на Иван Христов поразяват с красивата живописност на пейзажите от Велико Търново

От 1924 до 1974 година Иван Христов има 50 самостоятелни изложби. Излага в Рим, Генуа, Варшава, Букурещ, Берлин. Умира на 27.03.1987 година в София.