Начало Новини Изкуство Изложба на испанския фотограф Роман Монтесинос се открива на 17 май във...

Изложба на испанския фотограф Роман Монтесинос се открива на 17 май във Велико Търново

1094

Mes Hispanico – Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново продължава в сряда 18 май, с откриването на изложбата „Реални нереалности“ на испанския фотограф Роман Монтесинос. Събитието е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ с начален час 18:00 ч.

Колекцията от 34 цветни и черно-бели фотографии на испанския фотограф Роман Монтесинос изненадва зрителя с необичайния си поглед към съвсем обичайни заобикалящи ни обекти и неща от ежедневието. Самият той нарича творбите си „визуални метафори“ и „визуални поеми“.

Фотоизложбата представя необичайни композиции и грабващи образи – една артистична, предизвикателна и провокативна симбиоза между различни предмети и символи, които съчетават хаплива ирония и дълбока социална критика. Авторът ненатрапчиво предлага на зрителите своята специфична и интригуваща форма на изкуство, играейки си с приликите и отликите между различни предмети и правейки находчиви асоциации. Монтесинос нарича своите творби „голи фотографии“, защото сниманите обекти доминират над фона, акцентът е върху концепцията на творбата, вниманието на зрителя не се отвлича от други детайли, а внушенията са завладяващи. Фотографиите предлагат своеобразни игра и диалог между автор и зрител, като същевременно разкриват богатото въображение и фантазия на твореца.

Цялото творчество на фотографа се характеризира с голяма доза чувство за хумор, безпощадна ирония, контрасти и неочаквани връзки между нещата. То е като криво огледало, в което се отразяват ситуации, нагласи, интереси и предпочитания на съвременното общество.

Роман Монтесинос е професор геолог, преподавател по палеонтология в университета в Ла Коруня, Испания. Фотографията му е хоби, което в последните години той развива до професионално ниво. Представя свои творби в общи проекти с други автори, участва в редица конкурси и салони на фотографията. Има над 50 самостоятелни изложби в Испания и Португалия.

Изложбата се организира с подкрепата на Дома на хумора и сатирата – Габрово.

Изложбата „Реални нереалности“ е в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ до 31 май.

За Mes Hispanico:

Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения през месец май във Велико Търново. Организатори на събитието са Институт Сервантес, съвместно със сдружение “VT EVENTS” / “ТАМ” – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“. Програмата включва изложби, кино прожекции, музикални събития и тематични лекции в периода 02 до 31 май 2017 г.

Всички събития в рамките на фестивала ще бъдат с вход свободен (с изключение на специалните уъркшопи с уроци по салса с кубински преподаватели)

 

ПРОГРАМА 2017

 

17 Mayo   ///   Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 18:00 ч.

Откриване на фотографската изложба „Реални нереалности“на Роман Монтесинос, Испания   *Изложбата е отворена за посещения до 31 май.

 

18 Mayo   ///   TAM от 19:30 ч.

Прожеция на филма “Улични танцьори“ и лекция на Елия Лилова ( директор на ONE DANCE WEEK)

 

27 Mayo   ///   Квартал „Асенов“ от 13:00 ч.

Barrio Cubano – Кубинският квартал 

Да се потопим в кубинското минало на квартала!

 

Интерхотел Велико Търново от 16:00 ч.

Уъркшопи по салса с Мигел Родригес и Юсниел Брюнет

 

Интерхотел Велико Търново от 22:00 ч.

Парти с кубинските салса инструктори

 

31 Mayo   ///   ТАМ от 20:00ч.

Прожекция на избрани късометражни филми от Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“-Балчик