Начало Новини Култура Калифорния обяви 24 май за Ден на славянското наследство

Калифорния обяви 24 май за Ден на славянското наследство

1115

Калифорния обяви 24 май за ден на Славянското наследство – BulgariCA

Сергей Теребков, президент на Slavic American Chamber of Commerce, Др. Пен, член на долната камера на Калифорнийският парламент, и Огнян Гаврилов с прокламацията за 24 май – “Ден на Славянското наследство”
Сергей Теребков, президент на Slavic American Chamber of Commerce, Др. Пен, член на долната камера на Калифорнийския парламент, и Огнян Гаврилов с прокламацията за 24 май – “Ден на Славянското наследство”

Специалната прокламация от Парламента на Щата, че кирилицата е създадена в България става закон.

Уникалният документ бе връчен на Огнян Гаврилов, вицепрезидент нa Славянско-Американската Търговска Палата, пред 200 човека гости, между които конгресмени и депутати.

24 май 2013 г. От днес в Калифорния датата 24 май вече е официален празник на щата“Ден на Славянското наследство”.

Специално изготвената прокламация от долната камара на Калифорнийския парламент бе връчена на 1 май в столицата на щата Сакраменто на г-н Огнян Гаврилов, вицепрезидент на Славянско-Американската Търговска Палата (САТП – SATP) по време на нейния 4-ти пореден ежегоден законодателен ден в сградата на Калифорнийския парламент и правителство (California State Assembly).

Камарата има 80 членове, всеки един представляващ по 465,000 жители, бройка – втора по големина в САЩ след федералния – House of Representatives. САТП е създадена през 2009 г. и има над 300 членове.

В прокламацията, която освен, че е уникален феномен в историята на Калифорния и САЩ, така и за нас, единствено като славянска държава се споменава името на България, и то два пъти. Специално е подчертан нейният принос за поколенията славяни, както и изключително се посочва, че славянската азбука е създадена в България, което не прозвучало добре на Руския консул при посещението му в Сакраменто.

Прокламацията за 24 май скоро ще мине и през горната камера и вече става официален закон на щата Калифорния. “Така българите и славяните ставаме доста известни в политическата система не само на щата, но и на САЩ. Подобни дати в календара на САЩ за други национални празници не са така често срещано явление,” сподели Огнян Гаврилов.“ До 2020 г. чакаме да бъде създадена и група “Славяни” в преброяването на населението в цяла Америка,” допълни адвокат Гаврилов, вицепрезидент и съосновател на САТП от 2009 г.

Въпреки че е единственият българин в изпълнителния съвет на САТП, той успява не само да лобира за ден на Славянското Наследство, но и също така да избере и наложи един от най-светите български празници за тази цел.

По време на връчването присъстваха над 200 човека, между които американският конгресмен Д-р Ами Бера и петима от членовете на долната камара на Калифорнийския парламент, между които Д-р Ричард Пен, Роджър Дикинсон, Пол Фонг, Марико Ямада и Бет Гейнс.

“Където и да си, който и да си, патриотизмът и българската гордост не трябва да се забравят,” сподели специално за нас адвокат Гаврилов, когато го попитахме защо го прави.

Трябва непрекъснато да се полагат усилия, ако искаме да ни познават и да получим потвържедение, каквато е самата прокламация. Националното самоуважение е добре признато от американците, макар и не винаги да го показват, те много добре знаят, че са нация събрана от цял свят. Знаят, че ако уважаваш собствения си произход, ще уважаваш и другите, и те тебе” допълни Огнян Гаврилов.

“Ако искаме да ни разпознаят в САЩ, то трябва да се правят големи неща, по възможност уникални. Патриотизмът и българската гордост не трябва да се забравят, независимо къде живeeм,” каза адвокат Огнян Гаврилов.

ВИЗИТКА

От теоремата на Питагор в София до закона на Калифорния в САЩ

Огнян Ангелов Гаврилов е роден на 18 май 1979 в София в семейството на учителка и инженер – Мариана и Ангел. Израства в Центъра на София, а спомените от детството свързва с градинката пред Храма “Св. Георги”. Завършва начално образование в 20 ОУ, а през 1998 г. се дипломира от Софийската Математическа Гимназия (СМГ). След това записва Нов Български Университет (НБУ), където издържа само една година и заминава за САЩ “по икономически причини”.

Живее в Палм Спрингс и учи “История” в Сан Бернардино Стейт Юнивърсити. За 2 години е без документи и пари и се принуждава да работи “на черно” за да оцелее, защото парите и на родителите му са свършили. Дипломира се успешно с бакалавърска степен. През 2005 печели стипендия за Юнивърсити оф Пасифик.

Когато попитахме Гаврилов, защо е сменил точните науки с безкрайната история и бездънното право, той ни отговори простичко с усмивка, “смених ги защото съм женен и съпругата ми Трейси Оусен не ме остави на мира”.

Адвокат Гаврилов практикува гражданско, семейно, данъчно, корпоративно и международно право и разполага с три кантори, две в Северна Калифорния и една в България. Става известен в щата с делото “Магги” срещу “Калифорния фемили фитнес”, поради което променят закона за детските забавачки.

Любопитно: хоби – голф – 2007г. печели турнира на факултета по право, но се занимава и с бразилско Жиу-Жицу; Кара любимата си марка кола – Порше;

Попитахме Огнян Гаврилов къде ще се пенсионира, като се извинихме, че е толкоз рано за този въпрос? Отговорът бе категоричен – “безусловно в България!”

Позволихме си да му зададем и политически въпрос – България в този момент през Вашия поглед?

“Икономическа трагедия без капка политическа воля за оправяне,” завърши Гаврилов.