Начало Новини Здраве Законът ни забранява директно да дадем средства на дадено търговско дружество

Законът ни забранява директно да дадем средства на дадено търговско дружество

997

Законът забранява на Община Велико Търново директно да предостави средства на дадено търговско дружество, дори то да е 100% общинска собственост. Това обобщи зам.-кметът Снежана Данева по време на последното заседание на местния парламент за тази година. Коментарът бе във връзка с предложение да се отпусне помощ за Комплексния онкологичен център в града.

Медицинската структура дължи голяма сума на Общината от неразплатени лихви, главница по заеми, както и наем за сгради. Поради тази причина съветниците гласуваха прехвърляне на един от имотите на КОЦ-а в ползва на местната администрация. Общият размер на задълженията, които бяха погасени, е 617,891.81 лв.

„Няма как директно да дадем средства на едно търговско дружество, дори то да е 100% общинска собственост. Затова има други начини. Правили сме го и с Онкодиспансера, който също е 100% общинска собственост, както и с други дружества. В бъдеще, ако се кандидатства по европейски програми и проекти, за частта, която касае собственото участие, дори може да е над 260 хиляди лева, както е при случая с КОЦ-а, Община Велико Търново вероятно ще бъде бенефициент по тези програми и проекти. В такъв случай ще поемем ангажимента да съфинансираме участието по тях“, обясни Снежана Данева.

Повече за болницата може да научите тук.