Начало Спорт Футбол Кралев награждава най-добрите млади играчи от програмата „Децата и футболът“

Кралев награждава най-добрите млади играчи от програмата „Децата и футболът“

911

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в награждаването на най-добрите млади играчи от турнирите от Националната програма на Асоциацията на българските футболисти „Децата и футболът“, съобщиха от спортното ведомство. В програмата през тази година се включиха 5,000 деца, които взеха участие в 20 турнира, а за 17-те години от нейния старт са проведени над 320 турнира с участието на над 85,000 деца от 10 до 14 години. През 2016 г. за пръв път бяха организирани и състезания за момичета.

„Това е една от най-успешните футболни програми, която се реализира вече 17 години и преминава при огромен интерес, за което говори и фактът, че в нея са участвали над 85 000 деца. Отлична работа на всички екипи през годините – спонсори, Асоциация на българските футболисти, БФС, цялата футболна общественост. Дълги години държавата беше спряла да обръща внимание на футбола, но след като с премиера Бойко Борисов обсъдихме нещата, взехме решение да сме по-активни в неговото подпомагане, особено по отношение на програмите и работата с децата и подрастващите“, заяви Кралев.

Министърът отчете като успешна реализацията на първото издание на Програмата за развитие на Детско-юношеския футбол в България, за която ММС отпусна 1 млн. лв. за подготвителни лагери и екипировка на 12-те най-добри школи у нас.

„Надявам се да имаме възможност през следващите години да разширим тази програма и увеличим обхвата й до 16 отбора. В системата на футбола са ангажирани над 50,000 картотекирани играчи, а ако включим всички, които играят на аматьорско ниво, отиват на над 100,000. Това е най-масовият и най-популярният спорт и той заслужава държавна подкрепа. Виждаме, че мечтите на децата са големи и ние трябва да направим всичко възможно да ги подкрепим и дай Боже повече от тях да се реализират. Не всички ще станат професионални футболисти, но всички ще станат страхотни хора, защото спортът изгражда силните личности, научава ги да се борят, да побеждават, да понасят достойно загубите и пак да продължават напред“, завърши Кралев.

Заедно с министъра на младежта и спорта в награждаването се включиха именитите български футболисти Станислав Ангелов, Тодор Янчев, Бончо Генчев, Георги Донков и една от най-добрите ни футболистки Силвия Радойска.

Председателят на Асоциацията на българските футболисти Дончо Донев връчи благодарствен плакет на генералния директор на Кока-Кола България Стоян Иванов и на изпълнителния директор на Кока-Кола ХБК България Светослав Атанасов. Компанията подпомага програмата „Децата и футболът“ от самия ѝ старт.

СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ:

01. Румен Рангелов – ОФК „Ямбол 2004“ с треньор Тодор Пачев
02. Джанер Гюнер – ФК „Родопи“ (Момчилград) с треньор Димитър Календжиев
03. Павел Георгиев – ФК „Кенана“ (Хасково) с треньор Антон Богомилов
04. Стилиян Тисовски – ДФК „Орлета“ (Пазарджик) с треньор Валентин Карагьозов
05. Даниел Гичев – ПФК „Ботев“ (Пловдив) с треньор Андрей Андреев
06. Габриела Найденова – ЖФК “Берое” (Стара Загора) с треньор Диана Колева
07. Недред Заструг – ЖФК „Болярки“ (Велико Търново) с треньор Валентин Витанов
08. Жулиян Иванов – ПФК „Нефтохимик“ (Бургас) с треньор Ганчо Евтимов
09. Йоан Христов – ПФК „Септември“ (София) с треньор Любомир Грозданов
10. Александър Марков – ФК „Етър“ (Велико Търново) с треньор Стефан Ангелов
11. Юлиян Тумбев – ОФК „Пирин“ (Благоевград) с треньор Илия Христов
12. Йордан Чакъров – ФК „Родопа“ (Смолян) с треньор Левент Аврамов
13. Венислав Михайлов – ФК „Единство“ (Долни Дъбник) с треньор Тони Вашков
14. Несин Сали – ПФК „Лудогорец“ (Разград) с треньор Росен Маринов
15. Радослав Захариев – ОФК “Бдин-1923” (Видин) с треньор Павел Павлов
16. Красимир Тодоров – ПФК „Берое“ (Стара Загора) с треньор Радостин Александров