Начало Новини Политика Кръгла маса в памет жертвите на холокоста организираха от МГЕРБ

Кръгла маса в памет жертвите на холокоста организираха от МГЕРБ

940

Над 30 младежи от Велико Търново се включиха в кръгла маса по повод 74-та годишнина от спасяването на българските евреи, организирана от младежката организация на ПП ГЕРБ във Велико Търново. При откриването на форума областният координатор на МГЕРБ и кандидат за народен представител Георги Недев, припомни, че преди по-малко от месец, по повод годишнината от първите присъди на Народния съд, младежите почетоха със заупокойна литургия паметта на убитите. Неотдавна пък младежката структура посети лагера в Белене, където огромна част от българската интелигенция среща своята нерадостна участ в лагерите на смъртта.

„Споделям вълнението на Недев от това кошмарно място. Аз съм убедена, като човек, като родител, като преподавател, че това, което се е случило не бива никога повече да се повтаря, никой не заслужава подобна съдба“, подчерта в обръщението си пред младите проф. Любомира Попова, преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и втора в листата на ГЕРБ.  Тя призна, че често използва в часовете по Гражданско образование емблематичната максима на Ейбрахам Линкълн, която само с три предлога дава най-краткото и точно определение за нуждите на съвременните демокрация: „Управление на народа, от народа и за народа“. В името на по-доброто бъдеще Попова призова присъстващите да имат памет за миналото и да не повтарят грешките на предходните поколения.

„Прекрасно е това, че търсите истината, така трябва – човек небива да  вярва на лъжепророци. Стигайте до края, търсете източника на който може да се вярва“, призова издателят Нейко Генчев, кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ. Той увери младежите, че имат пълно право да се гордеят с хуманния акт на спасяването на 50-те хиляди български евреи.

Младият историк Емил Врежаков подчерта, че „преди да се устремим към по-доброто бъдеще, е добре да помним какви сме били, от къде идваме и с какво сме обвързани лично в миналото ни“. Въпреки своите историческа безпрецедентност спасяването на 50-те хиляди български евреи остава някак неизвестно, нечуто или неоценено, на фона на единствения аналог в Дания, където са съхранени животите на други 7,000 души.

В навечерието на 74-та годишнина от този безспорен успех за българската дипломация, в рамките на кръглата маса младежите имаха възможността да се докоснатдо личните съдби наонези държавници и духовници, изиграли основна роля в хуманния акт, благодарение на отличната презентация на Емил Врежаков.

За съжаление, след края на войната народната власт осъжда 39 от всички 43-ма депутати, ратували за спасяването на българските евреи, повечето от тях са разстреляни или изпратени в каторга с обвинение… за антисемитизъм.

„И днес са живи наследницитена онези, съхранени от лагерите на смъртта хора, те  помнят доброто, което страната ни е направила за тях“, акцентира Врежаков. Във връзка с тазгодишната номинация за Нобелова награда за мир, младежите от ГЕРБ споделиха общата надежда Българската православна църква също да получи достойно признание за участието си в спасителната акция. “Най-важното е, че тази номинация,повече от седем десетилетия по-късно е подадена от самите наследници, а това значи, че хората все още помнят“ – категоричен е Врежаков.