Начало Новини Здраве Международен ден без тютюнопушене

Международен ден без тютюнопушене

778

Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 година в САЩ и е бил наречен “Денят D” (Don’t smoke day). Оттогава Американската общност за борба с рака (ACS) обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Този ден вече се отбелязва и в много други страни по света, тъй като се чества официално и от страна на Международния съюз за борба с рака (UICC).

По този повод в много страни се организират кампании, които дават възможност на пушачите да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Кампаниите имат за цел да се промени отношението на хората към тютюнопушенето, като за милиони консуматори това представлява едно предизвикателство, свързано с намаляване или отказване от използването на тютюневи изделия.

В нашата страна инициативи, посветени на Международния ден и превенцията на тютюнопушенето се провеждат от 1990 година.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи 37.4% от населението в България на възраст над 20 г. са активни пушачи. Ежедневни пушачи са 25% от българските ученици срещу 13% ученици средно за всички европейски страни.

В община Велико Търново пушат 39.5% от учениците, като редовни пушачи (които пушат всеки ден) са 17.9% от младите хора, а епизодични пушачи – 11.3% (по данни на Изследване на факторите на риска сред ученици на 14-18 години от РЗИ, 2014 г.)