Начало Новини Околна среда Младежи засаждат 3,300 фиданки във Вонеща вода

Младежи засаждат 3,300 фиданки във Вонеща вода

1193

Младежи от “TarnovoRuns”, природозащитници, граждани, деца и ученици засаждат 3,300 фиданки във Вонеща вода. Мащабното заселяване ще бъде на 25 март 2017 г. от 10:00 часа, а доброволците канят приятели на природата от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Габрово, Трявна и Дряново да помогнат. Домакини ще бъдат специалисти от ДГС “Болярка” във Велико Търново. Лесовъдите ще осигурят фиданките, предимно дъб и цер, като експерти на горското стопанство ще демонстрират и направляват как доброволците да засаждат дръвчетата. Вече е определено и мястото. Отделно ще бъдат засадени още 1,800 фиданки в Свищов.
С тази инициатива младежи и лесовъди се включват в Националната залесителната кампания “Пролет 2017”, която е дело на неправителствена организация. От няколко години тя лансира инициативата – “Когато станем 100,000, ще посадим гора”, и вече е организирала залесителни кампании в страната, чрез които са залесени 170,000 дръвчета. Целта на инициаторите е в България да бъдат засадени над 1,000,000 нови фиданки.

Идеята за залесителната кампания в България възниква още през 2011 г., като се развива изцяло в социалната мрежа, обясни създателят на инициативата Никола Рахнев. Тази година намеренията са да бъдат засадени още 40 000 фиданки. Ръководим се от мотото – “Засади дърво, за да възпиташ добро”, затова приканваме гражданите и младите хора да участват в инициативите, а фирмите да пренасочат част от рекламните си бюджети в посока засаждане на дървета. Гордо можем да кажем, че нашите залесителни кампании се посрещат от хиляди хора и сме благодарни на горските стопанства и доброволците, благодарение на които сме създали стотици декари с нови гори, каза Рахнев. Той допълни, че всички трябва да завещаем на децата си чиста планета, а също да възпитаме у тях доброто и обичта към природата.