Начало Новини Бизнес Най-високите оферти на декар са край Павликени

Най-високите оферти на декар са край Павликени

939

Най-скъпи във Великотърновска област са земеделските земи край Павликени. В цялата община, с изключение на землището на село Вишовград цените започват от 700 и достигат до 900 лв./дка. Заради доброто качество на земята, която е основно първа и втора категория, конкуренцията между арендаторите в Павликенско е много голяма, от което печелят собствениците на земи.

Близко до цените в Павликенско са и тези на земеделските земи в Свищовско – около 700 лв. за декар. В съседната община Полски Тръмбеш цените за декар са с около 50 лв. по-ниски. Най-търсени там са земите в землищата на селата Петко Каравелово и Обединение, а най-слабо е търсенето на ниви в района на село Раданово.

Според брокери от старата столица цените на нивите в областта се определят от няколко фактора – категорията на земята, географското местоположение, близостта до пътни артерии, както и от големината на самия парцел, обясняват брокери в старата столица. Купувачите търсят комасирани парцели, за които плащат и повече. На практика обаче в повечето случаи предлаганите за продажба ниви са с площ от 10-15 дка. Има случаи, в които за да оцелеят в кризата, хората по селата или живеещите в градовете наследници на бащините и дядовите земи, продават на дребно по декар – два. Цените, които получават за тези малки нивички обаче, са доста ниски и затова предлагането намалява.