Начало Новини Криминална хроника Намалява възрастта на пациентите със сърдечносъдови заболявания

Намалява възрастта на пациентите със сърдечносъдови заболявания

899
Апелативният съд във Велико Търново отмени присъдите на двамата лекари, подсъдими за смъртта на родилката Десислава Манолова от Габрово и бебето ѝ.

Делото е върнато на прокуратурата заради допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, съобщиха от пресцентъра на съда.

През юни м.г. окръжните магистрати в Габрово осъдиха на 5 г. затвор бившия шеф на АГ отделението в МБАЛ-Габрово д-р Димитър Ангелов и гинеколожката д-р Севдалина Колева, която е водила раждането. Тя обаче получи условна присъда от 3 г. “лишаване от свобода” с 5-годишен изпитателен срок. Двамата лекари бяха лишени от право да упражняват лекарска професия. За д-р Димитър Ангелов наказанието е за срок от 5 години, а за д-р Колева – 3 години.

Подсъдимите обаче обжалваха присъдите си, като пред апелативните магистрати д-р Колева поиска да даде обяснения.

Бях свидетел как Десислава Манолова поиска да й бъде направено секцио по време на визитация на 23 септември 2013 г., но завеждащият ѝ отговори, че това ще се реши допълнително. Не ми е нареждано да извърша оперативно родоразрешение. Ако беше направено секцио още предишния ден, а не д-р Ангелов като завеждащ и дежурен лекар да я оставя без никакви указания, голяма е била вероятността тя да бъде жива и бебето да е с минимални увреждания, категорична бе д-р Севдалина Колева.

Прокуратурата пък обяви, че двамата лекари са нарушили множество нормативни разпоредби, което е довело до трагичния резултат.

“Съставът на съда обаче не установява наличие на конкретни обвинения в действие или бездействие от страна на подсъдимите в него, нито обосноваване на причинната връзка между всяко конкретно нарушение и настъпилия престъпен резултат”, се казва в мотивите на Великотърновския апелативен съд.

Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.