Начало Новини История Народните представители от ГЕРБ – Велико Търново се включиха в празничното общоградски...

Народните представители от ГЕРБ – Велико Търново се включиха в празничното общоградски шествие по повод 24 май

1024

Народните представители от ГЕРБ – Велико Търново Станислава Стоянова и Станислав Стоянов се включиха в голямо общоградско шествие, с което в старата столица отбелязаха 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

Шествието започна от площад „Велчова завера“, премина през Стария град и достигна до сградата на Общината. В него се включиха хиляди младежи, студенти и преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, три оркестъра – военният, „Биг Бенд Велико Търнов“ и „Джуниър Биг Бенд“ към СУ „Емилиян Станев“, много учители, творци, дейци на културата и изкуството, жители и гости.

Участниците в шествието бяха посрещнати от кмета Даниел Панов, а сред официалните лица бяха още председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, великотърновският митрополит Григорий, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

Кметът Даниел Панов не скри вълнението си от пълния с хора площад „Майка България“. „Благодаря ви, че заедно отбелязваме най-българския по своя характер празник – 24 май. Само ние, българите, почитаме така нашата писменост, култура, просвета и духовност. Ние имаме своя песен, която по сила се мери с националния ни химн. И това е Българският всеучилищен химн, започващ с думите „Върви, народе възродени“, каза в словото си градоначалникът.

По-рано, с празничното приветствие, великотърновските народни представители от ГЕРБ Клавдия Ганчева, Станислава Стоянова и Станислав Стоянов се обърнаха към всички, за които 24 май е светъл и възвишен празник. В него се казва:

„Това е особено важна дата в празничния календар на нас, българите, защото ни напомня с голяма сила кои сме, защо ни има и към какво трябва да се стремим. А отговорите се съдържат в няколко думи – ние сме горди наследници на създателите на азбуката. Има ни, защото през пожари, пепелища, възходи и падения сме опазили словото си, и ще пребъдем, щом пазим духовността си.

На този светъл и възвишен празник сме изпълнени с благодарност към съвременните будители – българските учители.

Ние в ГЕРБ ще продължаваме да работим за това, да се повишава мотивацията на педагозите, да се въздига още повече авторитета на учителската професия, да се подобрява качеството на учебния процес.

Стоим зад ангажимента си, в края на този мандат на правителството на премиера Бойко Борисов, възнагражденията в сектора да са се увеличили двойно, спрямо началото му преди две години.

През последната една година бяха осигурени 700 млн. лв. за инвестиции в подобряване на инфраструктурата на над 500 училища и детски градини в цялата страна. Целенасочените и последователни усилия в тази област ще продължат, затова посрещаме днешния празник с радост, но и с много оптимизъм!

Стоим зад ангажимента си, в края на този мандат на правителството на премиера Бойко Борисов, възнагражденията в сектора на образованието да са се увеличили двойно, спрямо началото на мандата преди две години“, се казва в поздравлението от тримата народни представители в най-голямата парламентарна група.“