Начало Новини Инфраструктура Обособяват безплатен паркинг в района на Старото военно училище в Търново

Обособяват безплатен паркинг в района на Старото военно училище в Търново

1052

Община Велико Търново създава безплатен паркинг на територията на Старото военно училище в центъра на града. Близо 90 паркоместа ще бъдат оформени върху плаца и асфалтовите алеи, намиращи се между сградите на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Областна администрация и НАП. Реализацията на проекта, иницииран от кмета Даниел Панов и екипа му, започва още тази събота.

Инициативата има за цел да сложи край на нерегламентираното спиране на автомобили в района, включително и върху тревните площи. През уикенда 30 тежки машини – багери с различни габарити, валяци и самосвали ще работят в района на бъдещия паркинг по подравняване и валиране на пространството. В тревните площи ще бъдат засадени цветя и райграс.

През следващата седмица служители на общинското предприятие „Организация на движението, паркинги и гаражи” ще разчертаят местата за паркира. С колчета и прегради ще бъде ограничен достъпът до зелените площи. Средствата за създаването на паркинга са осигурени от общинския бюджет. Изграждането му е на базата на решение на Великотърновски общински съвет. Община Велико Търново апелира жителите на града да се съобразят с дейностите и в събота сутринта пространството да бъде освободено от автомобили. Ще бъдат поставени необходимите пътни знаци. До 16 март паркингът няма да бъде достъпен за експлоатация.

След отварянето му всички превозни средства, оставени за престой и паркиране извън разчертаните места, ще бъдат принудително премахвани. Новият обект ще е с временен статут и ще съществува до реализацията на първия етап от проекта за създаването на нов градски център върху територията на Старото военно училище. За реализацията на фазата Община В. Търново има гарантирано финансиране в размер на 10 милиона лева от ОП „Региони в растеж”. В момента все още текат съгласувателните процедури по плановото задание.