Начало Новини Здраве Още четирима души избягаха от карантината си във Велико Търново и Плевен

Още четирима души избягаха от карантината си във Велико Търново и Плевен

1151

Досъдебните производства са във връзка с нарушаване на мерките издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, разпоредени със Заповед на Министъра на здравеопазването, свързани с предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на страната, срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напуска посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС от 13.03.2020 г. за цялата територия на Република България.

РП – Велико Търново наблюдава три досъдебни производства срещу трима граждани за това, че на 18.03.2020 г. в с. Петко Каравелово, по време на епидемия са нарушили мярка – поставяне под карантина, издадена със Заповед № РД – 01 – 130/17.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването против разпространяването на заразителна болест по хората – COVID-19 – престъпление по чл. 355, ал. 2, предл. 1, вр. ал. 1, предл. 3, алт. 2 от НК.

РП – Плевен наблюдава едно досъдебно производство срещу лице, за това, че на 18.03.2020 г. за времето от 08:30 ч. до 13:00 ч., в гр. Кнежа, като лице, поставено под карантина, с предписания за поставяне под карантина на РЗИ – Плевен не изпълнило задължението да не напуска дома си в гр. Кнежа, за който адрес е посочило, че ще пребивава за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с Решение на НС във връзка с разрастващата се пандемия от COVID-19 – престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3, вр. ал. 1 от НК.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента общо 11 досъдебни производства по чл. 355 от НК /РП – Тетевен – 3, РП – Павликени – 4, РП – Велико Търново – 3, РП – Плевен – 1/.