Начало Новини Здраве Полезните свойства на фурмите

Полезните свойства на фурмите

1003

Фурмите са плодовете на финиковата палма и от хилядолетия се отглеждат в пустинните местности на Северна Африка и Близкия изток, където са основен източник на храна.

Те са лесно смилаеми, изключително богати на витамини, минерали, въглехидрати и други съставки, които ги правят много полезни.

Ето няколко положителни свойства на фурмите, с които (както с всяко нещо) не трябва да се прекалява.

Богати на витамини и минерали

Фурмите съдържат основни минерали като калций, желязо, фосфор, натрий, калий, магнезий и цинк. Също така съдържат и В витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, както и витамин А и витамин К.

Витамин А защитава очите, стимулира имунната система, поддържа кожата и ноктите, а витамин К “се грижи” за здравината на костите.

Идеален заместител на всеки сладкиш

Въпреки че са много сладки, фурмите са с високо съдържание на естествени захари като глюкоза и фруктоза. Тези въглеводороди не повишават нивото на инсулина в кръвта и затова не предизвикват хипергликемичен синдром, както обикновените сладкиши.

Източник на енергия

Заради съдържащите се в тях аминокиселини, въглехидрати, витамини и минерали, фурмите са много подходящи за активно спортуващи. Богатото съдържание на глюкоза и фруктоза прави този плод надежден източник на енергия. Интересен факт е, че след като бъдат изсушени, във фурмите има 10 пъти повече протеини.

Намаляват лошия холестерол и са полезни за сърцето

Диетичните фибри във фурмите спомагат за снижаването на нивата на така наречения лош холестерол в тялото. Освен това този плод е богат източник на калий, който намалява риска от сърдечен удар и от други сърдечни заболявания, помага за контролирането на сърдечната честота и кръвното налягане.

Помагат за храносмилането

Редица изследвания показват, че консумацията на фурми помага за развитието на полезни бактерии в червата. Фибрите и аминокиселините, които се съдържат в плода, помагат за храносмилането и правилното усвояване на хранителните вещества.

Ако имате сериозни проблеми с храносмилателния тракт, по-добре приемайте фурмите и сушените плодове в компоти или накиснати във вода.

Подходящи за хора с алергии

Благодарение на наличието на органична сяра във фурмите, те са подходящи за хора със сезонни алергии. Консумирайки този плод, страдащите от алергии набавят сяра чрез храната си.

Подходящи за хора, които страдат от анемия

Високите нива на желязо в тях ги правят идеална хранителна добавка за хора, страдащи от анемия. Високото ниво на желязо балансира присъщата при анемия липса на желязо, като по този начин повишава енергията и намалява усещането за умора и слабост.