Начало Новини История Преди 110 години вероятно умишлено опожаряват сградата на Конака във Велико Търново

Преди 110 години вероятно умишлено опожаряват сградата на Конака във Велико Търново

1190

Емблематичната за Велико Търново сграда на Конака е опожарена на 18 декември 1906 година. Унищожен е не само изключително важен за българите обект, но и много документи.

Построена през периода 1872 – 1875 година от майстор Кольо Фичето, сградата е свидетел на редица важни исторически събития, сред които и приемането на първата българска Конституция през 1879-та. Макар да е издигната преди Освобождението, като символ на вярата в него майсторът прави покривната конструкция така, че да наподобява православен кръст. Това може да се види от определени по-високи места в старата столица, сред които е и терасата на мотел „Св. гора”, разказва Тодорка Недева от Регионалния исторически музей в града. Тя припомня, че сградата на Конака е възстановена през 1908 година, а през 80-те години на миналия век ѝ се прави нова реконструкция, максимално доближаваща я до оригиналния й вид.

По повод 800-годишнината от въстанието на Петър и Асен бившият Конак става Музей „Възраждане и Учредително събрание”. В него вече няколко десетилетия се представят експозиции, илюстриращи българската история от периода на Възраждането, сподели още Тодорка Недева.