Начало Новини Изкуство Представиха книгата „С обич и уважение към жената”

Представиха книгата „С обич и уважение към жената”

909

Книгата „С обич и уважение към жената” – Исторически сведения за началото и развитието на неорганизираното и организирано движение на жените от Великотърновския край през 19 – 20 век бе представена днес от дамите, които са участвали в създаването ѝ. Мариана Бояджиева, която е представител на Инициативния комитет, подпомогнал излизането на изданието и организационно, и финансово представи новата книга.

„Това е една книга, която има своята дълга история. Написана е преди няколко години, но едва сега вижда бял свят в навечерието на един хубав празник. – 8 март. Това е история на женското движение във Велико Търново и община Велико Търново, която е създадена от известни великотърновки, които дълги години са работили в Регионалния исторически музей и включва няколко статии, които предават исторически сведения за началото и развитието на неорганизираното и организирано движение на жените във великотърновския край през 19 и 20 век. За да я има тази книга ние създадохме един инициативен комитет, в който участват Румяна Цонева, дългогодишен стопански ръководител във Велико Търново и общественик, Надежда Козлева, Арх. Румяна Брайнова, Радка Маркова, Валентина Димитрова и Габриела Шилкова. Нашата мисия беше да съберем необходимите средства и да организираме отпечатването на книгата”, обясни Мариана Бояджиева.

В изданието е включена статия на Тодорка Драганова – научен сътрудник, дълги години работила в Регионалния исторически музей за женското движение във Великотърновския край през 19 век. Цветана Генчева представя женското движение във Велико Търново и общината през периода от 1878 до 1944 г. „Ст.научен сътрудник, д-р Кинка Панайотова  представя няколко писма на нашата именита съгражданка Вела Благоева до Найчо Цанов и Цанко Церковски. Снежина Попова разказва за женското движение във Велико Търново от 1944 до 1968 г.”, обясни още Бояджиева. Надежда Козлева, представя женската организация от 1944 година  до 1989 г. – организация със силни и големи традиции – Движението на българските жени. Надка Василева е разработила материал, който е свързан с ролята на жената като двигател на промени в бита на семейството и обществото.

„Материалите предоставят една  пълна картина  на участието на жените в нашия край в борбата против петвековното турско робство, в освободителната борба, участието на жените в строителството на Нова България след Освобождението, в борбата против фашизма и Втората Световна война, и в духовното развитие на Втората Световна война до 1989 г.”, обясни още Мариана Бояджиева.

В изданието има и раздел с имената на жени, които са изявени в управлението в периода до 1989 година – народни представители, ръководители на стопански предприятия, на културни и здравни институции, на училища, работили в прокуратурата, жени, които са имали много сериозна роля в управлението на Велико Търново в този период. „Тази книга дава ясна представа, че жените освен грижовни съпруги и майки са имали и много силно развито гражданско чувство и отношение към развитието на обществените процеси в тези периоди. Те са имали много важна роля и позиция в развитието на местната власт”, обясни още Бояджиева.

В края на 19 и началото на 20 век се заражда и социалдемократическто длижение Представителка във Великотърновски регион е Вела Благоева. Много жени от Велико Търново са участвали в борбите на жените за повече права – граждански, политически, за достъп до образование, както и възможност за професионална квалификация и реализация. „Днес много женски организации, включително Демократичният съюз на жените, в който и ние членуваме и Обединението на жените социалистки имат изключително важна функция. От гледна точка и на професионална реализация и за по–добро заплащане. Защото факт е, че при равни условия на труд и квалификация понякога жените получават по–ниско заплащане. Това са съвременните проблеми, които често коментираме. Искам да благодаря на хората, които се ангажираха не само с организация, а и с финансиране. Финансово освен нас се ангажираха Весела Лечева, арх. Румяна Брайнова, Тодорка Драганова, Румяна Цонева, Радка Маркова, Мария Бакалова, Веска Стефанова, Гинка Стефанова, и полк. Иван Обретенов. Тук има дългогодишни деятелки на Женското движение и на българските жени. Благодарност и към Бойка Мутафчиева, за това книгата да види бял свят”, каза още Бояджиева.