Начало Новини Образование Преслава Христова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“-Велико Търново спечели първо...

Преслава Христова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“-Велико Търново спечели първо място в проекта „В каква Европа искам да живея след 5 години?“

1039

Преслава Христова от ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново спечели първо място в проекта „В каква Европа искам да живея след 5 години?“. Това каза Преслава Христова, управител на учебната компания BOYAR DREAMS и ученичка в ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ – Велико Търново. Тя отбеляза, че заедно с Деница Георгиева от същото учебно заведение вече били в Европейския парламент, тъй като са спечелили първо място в регионалното състезание „Евроскола“. Преслава Христова заминава отново, в края на месеца, защото е спечелила друг конкурс – 1 място с презентация в проекта „В каква Европа искам да живея след 5 години?“. „Искам да живея в мирна Европа, без насилие, без граници, Европа, в която всички се уважаваме, толерантни сме един към друг и Европа, която дава повече възможности на младежите. Конкурсът е организиран от евродепутата Светослав Малинов. Аз изготвих видео като представих вижданията си за това каква искам да е Европа след 5 години“, така ученичката обясни как вижда Европа след 5 години.

Припомняме, че три великотърновски училища спечелиха пътуване до Европарламента в Стpacбypг, чрез участието си в peгиoнaлнoтo cъcтeзaниe „Евpocкoлa“. Дeницa e пpeдcтaвилa пpeзeнтaциятa нa бългapcки eзик, a Пpecлaвa и Йopдaнкa – нa aнглийcки eзик. Проектът „В каква Европа искам да живея след 5 години?“ се провежда за втора поредна година от евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП). Той организира национален конкурс за всички училища, които е посетил през 2016 г. в рамките на инициативата си „Европейско междучасие“, която се провежда в подкрепа на позицията за въвеждането на гражданското образование като отделен предмет в системата на средното образование. Инициативата има за цел да популяризира Европейския съюз и по-специално дейността на Европейския парламент сред по-млада аудитория, както и да запознае учениците с правата и възможностите, които имат като граждани на Европейския съюз.