Начало За Забава Събития Стотици се веселиха в с. Балван по време на първия празник на...

Стотици се веселиха в с. Балван по време на първия празник на баницата

1021

Стотици жители и гости на великотърновското село Балван се веселиха по време на първия по рода си празник на баницата, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново.

Събитието бе организирано от кметството, местното читалище „Нива – 1898” и бе подкрепено от Община Велико Търново. Над 20 кулинарни майстори мериха сили в конкурс за най-добре приготвена и вкусна баница, а фолклорни състави от целия регион радваха публиката с народни песни и кръшни хора.

Заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова приветства инициативата и пожела на балванчани да я превърнат в традиция. Тя поздрави организаторите и жителите на с. Балван от името на кмета Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на най-голямата неправителствена организация в България – Националното сдружение на общините. „Благодаря ви, че полагате големи грижи за опазване и популяризиране на българските традиции и обичаи. Народното кулинарно дело, чийто ярък продукт са нашите баници с тяхното богато многообразие, е важна част от българското нематериално културно наследство, с което се гордеем”, бе посланието на Даниел Панов до общността в с. Балван.

Поздравителният адрес от името на Даниел Панов бе връчен на кмета на селото Недьо Георгиев от Снежана Данева-Иванова. Георгиев благодари на Даниел Панов и на Община Велико Търново за голямото съдействие и подкрепа за провеждането на празника.

Неочаквана, но много приятна изненада за балванчани бе появата на популярния български актьор Георги Мамалев, който пристигна заедно с народния представител от Великотърновския регион Евгени Стоев. Със своето неподражаемо чувство за хумор и артистичен талант Жоро Мамалев развесели публиката и пожела всички да правят от хубави, по-хубави баници. Сред гостите на празника бе и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Празникът продължи с надпявания и надигравания, както и с дегустации на повече от 20 различни баници – сладки, солени, вити, точени, месни, зеленчукови и пр. Председател на конкурсната комисия за оценяване на кулинарните продукти бе директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова.