Начало Новини Световен ден на метеорологията

Световен ден на метеорологията

1044

23 март е Световен ден на метеорологията. На този ден през 1950 г. влиза в сила конвенцията, с която се основава Световната метеорологична организация (СМО), в която членуват над 190 държави.

Чества се в деня на влизането в сила на Конвенцията за Световната метеорологична организация /1950/ – специализиран орган на ООН. Отбелязва се от 1961 г.

Тазгодишното мото на Световния ден на метеорологията е „ Все по-горещо, все по-сухо, все по-дъждовно. С лице към бъдещето”. Това мото иска да обърне внимание върху климатичните промени. На пръв поглед то съдържа противоречие в себе си – „по-сухо и по-дъждовно”, но това не е така. Променя се режимът на кръговрата на водата. По-топлият въздух може да задържа в себе си по-голямо количество влага – така на едно място, докато въздухът се „зарежда” с вода, няма да вали, а на друго място дъждът може да е по-проливен. В допълнение към това, емисиите в атмосферата, вследствие на индустрия и автомобили, променят състава на кондензационните ядра в атмосферата, служещи за формиране на дъждовните капки.

Всеки може да направи някои прости неща, за да спре глобалното затопляне. Всеки човек може да допринесе за намаляването на глобалната температура с малки и ежедневни неща, сред които – използването на енергоспестяващи крушки в дома, почистване редовно филтрите на климатиците, използването на по-малко гореща вода, споделеното пътуване с колеги и приятели до работа и др.