Начало Новини Бизнес Световната банка и Европейската комисия представиха във Велико Търново възможностите пред България...

Световната банка и Европейската комисия представиха във Велико Търново възможностите пред България за растеж

981

Велико Търново бе домакин на дискусия относно възможностите за растеж пред България през 2017 година, съобщават от Общината.

Форумът, организиран от българските представителства на Световната банка за развитие и на Европейската комисия, бе открит от кмета на старопрестолния град и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините Даниел Панов.

Той благодари за избора на Велико Търново като домакин на срещата и я оцени като много важна и ползотворна както за местната власт и общините в България, така и за бизнеса. Специални гости на форума бяха ръководителят на Представителството на ЕК Огнян Златев и представителят на Световната  банка за развитие у нас Тони Томпсън.

„През изтеклия програмен период, с помощта на европейските средства и чрез различни финансови механизми, включително и на Световната банка, подобрихме облика на градовете и селата в България.

С подкрепата на правителството всеобщите ни усилия дават резултат – обновявани биват градската среда, жилищните сгради, училищата, детските градини, читалищата, болниците, парковете, спортните съоръжения, развивани са социалните услуги.

Днес България е в челото на Европа по икономически ръст и става все по-атрактивна за инвестиции. През 2017 и следващите години сме амбицирани да надграждаме постигнатото, а градовете и селата да стават още по-добри места за живеене, за образование, бизнес и предприемачество, за туризъм.

Сигурен съм че доброто сътрудничество с Европейската комисия и Световната банка ще продължи”, каза по време на форума кметът Даниел Панов.

Като много важни за всички общини в Северна България Панов посочи довършването и съединяване на магистрала „Хемус”, както и изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор Хелзинки – Истанбул. „Надявам се, че добрите контакти, които имаме и с ЕК, и със Световната банка, ще са ползотворни за тези и за други проекти в България”, каза още великотърновският кмет.

Огнян Златев и Тони Томпсън изразиха удовлетворение от партньорството на България с Европейската комисия и Световната банка. Те оцениха като много добро и сътрудничеството с Община Велико Търново.

Огнян Златев посочи, че финансовите ресурси, които Европейският съюз предоставя за развитие на българската икономика, са отлична възможност за инициативи и от страна на предприемачите.

Тони Томпсън представи данни, според които България изпреварва дори водещи европейски държави по показателите, отчитащи повишаването на производителността на труда. По думите му насърчаването на този процес ще благоприятства доближаването на доходите до средните нива в ЕС.

По време на срещата бяха представени препоръките на Съвета на Европейския съюз към България както и възможностите за кредитиране на проекти на малкия и среден бизнес.

Сред участниците бяха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, Ганчо Карабаджаков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, представители на различни институции, организации и фирми. В близко бъдеще Велико Търново ще бъде домакин и на информационна среща за плана „Юнкер”.