Начало За Забава Музика Две Гран при награди за България донесоха лауреати на „Сребърна Янтра“ от...

Две Гран при награди за България донесоха лауреати на „Сребърна Янтра“ от международни състезания

1239

Две Гран при награди за България донесоха лауреати на „Сребърна Янтра“ от международни състезания. Това съобщи Румяна Начева, директор на конкурса ”Сребърна Ярнтра”. Йордан Марков и Габриела Йорданова с Гран при от конкурсите “Doua Inimi Gemene” и „November Music Fest”; Албена Цачева – с Трофей от Плоещ.

Йордан Марков от Силистра и Габриела Йорданова от Русе само за 10 дни успяха не само да пропътуват над 2,500 км и да участват в два престижни конкурса в Молдова и Румъния, но и да ги спечелят по най-категоричен начин. Възможността да представят България в тях им бе предаставена като награда от МК „Сребърна Янтра“ – Велико Търново.

„В 14-те издания на конкурса “Doua Inimi Gemene” до сега България има спечелени 6 Гран при и безброй призови места в двете възрастови групи – до 15 г. и от 16 до 40 години. В Молдова се шегуват, че без нас този конкурс не би могъл да се проведе – толкова добре пеем на румънски език, че дори и награди не оставяме за другите. Тази година конкурсът се проведе под патронажа на министъра на културата на Молдова и се предаваше и трите дни директно от националната телевизия. След успеха гостувахме с Данчо в ТВ „Молдова 1“ в предаването „Buna dimineata”. Много топло, въпреки дъждовното време, ни посрещнаха и българите на опашката пред нашето посолство в Кишинев в деня на балотажа, където упражнихме правото си на глас. Всички бяха много щастливи да се снимат с нас и най-вече с Габи – нашата представителка в Детската Евровизия” – сподели след завръщането си от Молдова Румяна Начева, член на международното жури за България на “Doua Inimi Gemene”.

Гран при от 5-я международен конкурс „November Music Fest”, проведен през уикенда в гр. Плоещ, стана притежание на 14-годишната Габриела Йорданова. След първото място в Молдова, Габи прибави във витрината си поредното Гран при от Румъния. Кавърът на Джамала “History repeating” бе оценен само с десетки от журито. Партньорите от “CB Media”добавиха към приза и изработване на видеоклип като награда за победителката.

Възпитаничката на студио „Румина“ (ВТ) Албена Цачева се представи отлично в своята възрастова група, спечелвайки трофея за „най-добър изпълнител“ 16-18 год. В Плоещ Албена се представи с песента „Този свят е жена“ от репертоара на Лили Иванова.

„За пореден път доказахме, че селекцията на конкурса „Сребърна Янтра“ е на най-високо международно ниво. Много съм горда и щастлива от представянето на нашите изпълнители в Молдова и Румъния. Благодаря им за таланта, който имат и за труда, който полагат, за да бъдат винаги на висота. Специална благодарност и на техните вокални педагози – Стефка Оникян, Пламен Миронов и Мирела Величкова“, допълни Румяна Начева, ръководител на българските делегации на музикалните конкурси в Румъния и Молдова.