Начало Новини Изкуство „Съветвам младите да имат план и желание за живота, не мечта”

„Съветвам младите да имат план и желание за живота, не мечта”

988

Алпинистът Боян Петров, който бе избран за „Мъж на годината” в традиционната класация на Дарик радио представи във Велико Търново книгата си „Първите седем”. Покорителят на осемхилядници направи своята първа публична изява в старата столица и призна, че часове след спечелването на класацията още не може да повярва и му трябва време да го осмисли. Петров бе категоричен, че не е очаквал да спечели в надпреварата с Ружди Ружди и Георги Господинов.

„В „Първите седем” се крит първите 7 осемхилядника, които съм изкачил. Макар че вече съм изкачил осем. Но седем са средата на 14–те върха в Хималайската верига. Освен това  само в България имаме такова определение Първите седем за първите седем години от живота. Това е началото. В книгата описвам 25 – годишния си опит като алпинист”, разказа Боян Петров. И призна, че за алпинизма го запалило посещение в планината Тяншан и прочитането на книгата „Свирепа арена”, която е чел поне 5 пъти. „Живея в квартал Княжево в София, до Витоша. Планината за повечето хора е като даденост.. Много хора я гледат, но малко я изследват и покоряват. Аз започнах от изкачване на Черни връх. После отидох в планината Тяншан. След това станах алпинист”, разказа „Мъж на годината 2016”.

„Списъкът с върховете, които съм изкачил е прекалено голям, за да ги държа в дневниците вкъщи. Затова реших да ги опиша за хората. Това е четвъртият град, в който представям книгата си. Интересът е голям, защото хората видяха, че разказвам за духа, за пътя, по който съм стигнал до върховете. Велико Търново е първият в град, в правя две представяния на книгата ми. Едното е Във ВТУ, а другото в Професионалната гимназия по туризъм”, обясни алпинистът.

Боян Петров призна, че неговите изкачвания са планирани пред компютъра и са във вид на екселски таблици. „Има разлика между мен и останалите хора, които се занимават с алпинизъм. Като човек, който се занимава с наука, аз  пренасят науката  в алпинизма. Алпинистът не е човек с поглед вперен във върховете. Алпинизмът е планиране. Личната дисциплина е постоянно да се подготвям и да не излизам от форма. Непрекъснато тренирам. Знам колко пъти месечно трябва да изкача Копитото, какво трябва да правя”, обясни още Петров. „3 пъти съм номиниран за „Спортист на годината”. В класацията всички са млади, под 40. На 44 години аз съм достатъчно пъргав. Но всичко е трениране. Аз никога  не ходя просто така,  не карам колело заради самото каране. Всичко е  целенасочена подготовка. Изморително е, но така съм решил за себе си”, призна още алпинистът.

Сред най–драматичните му моменти е било попадане в ледена цепнатина, от която се спасил с 8-метров полет. „Животът ми премина като на лента пред очите. Това е по – сериозно изпитание от катастрофи и лавини”, призна още Петров.

Във връзка с представянето на книгата му, което в старата столица Петров обясни, че съветва младите да имат желание и план какво искат от живота. Не мечта. И ги съветва да са постоянни, за да ги осъществят. „При мен всичко е постоянство и тренировки”, заяви още алпинистът

Между 15 и 20 март предстои тест в НСА, който ще покаже доколко Боян Петров се възстановил от катастрофата в Кресненското дефиле. Този тест ще определи дали ще отиде в Хималаите. „Планирам през май Еверест. През лятото може да изкача осемхилядник, на който се върнах 30 метра под върха. Това ще е поправителен изпит. Изкачването е и честност към себе си, че си се качил. Има много недоказани изкачвания, които оставят усещане за лъжа. Затова аз винаги се стремя всичко да докажа, със снимки, с панорами. Не трябва да се лъже за върха – с  мъгляви снимки. Върховете са факт, когато си стъпил”, категоричен е Петров.

„Неговата работа е да хванеш върха на топлийката и да я анализираш. Той не е просто алпинист, а ученият който изкачва върхове. В този смисъл книгата е интересна с реални история. Не е просто сухо обяснение как се изкачва връх”, твърдят приятели на алпиниста от старата столица. И съветват всеки млад човек да види Боян Петров, за да има стимул. А всеки възрастен – да го види, за да има надежда.

Алпинистът Боян Петров стана “Мъж на годината 2016” като  спечели приза в конкуренцията на други двама достойни претенденти – параолимпиеца Ружди Ружди и писателя Георги Господинов. За девети път „Дарик радио” отличава най-успешните български мъже, доказали се и фокусирали общественото внимание през изминалата година.

Боян Петров е първият български алпинист, изкачил осем осемхилядника – К2, Канчендзьонга, Манаслу, Макалу, Анапурна, Нанга Парбат, Гашербрум I и Броуд Пик. Общо в метри Боян е изкатерил 57,571 м в Азия. Той е  изследовател, височинен алпинист. Роден е  на 7 февруари 1973 г. в София. Следва в СУ „Св. Климент Охридски. Завършва Екология и зоология. Работи като зоолог в БАН. Специалист е  по прилепи, земноводни, влечуги и пещерна фауна. Изкачил е  23 върха над 5 хил. метра. Имал е няколко експедиции и в региона на Велико Търново.