Начало Новини Религия † Отбелязваме 653 г. от Успението на Св. Теодосий Търновски

† Отбелязваме 653 г. от Успението на Св. Теодосий Търновски

1343

Авторитетът на св. Теодосий Търновски е бил толкова голям, че в Търново пристигат не само ученици от България, но и сърби, гърци, власи. Тук се извършват преводи на книги, обучение. Това каза проф. Пламен Павлов от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” по повод почитането на паметта на св. Тедосий Търновски от православната църква на 27 ноември.

“Самият Теодосий е от типа на политическите исихасти, защото се включва в борбата на Иван Александър срещу еретическите учения и лично участва в съборите, свикани от Иван Александър, изобличавайки богомили, адамити и други еретици. В крайна сметка турските нашествия, които след 1354 година започват да заплашват и района на самата столица Търново, принуждават Теодосий да изостави Килифарево и да пренесе центъра на своята дейност в манастира „Света Троица” северно от Търново. В края на живота си той решава да посети Константинопол. Той се установява в манастира „Свети Мамант”, където умира на 27 ноември 1363 година”, отбеляза проф. Павлов. Той каза също, че Теодосий Търновски по всяка вероятност е бил и книжовник.

“За съжаление ние нямаме запазено нито едно съчинение, което да може точно да бъде отнесено към неговото перо. Има един много интересен момент в житието му, когато младият Евтимий вижда Теодосий и изпаднал във висша степен на вглъбение. Той му казва, че ще се бъде подложен на „апостолско гонение”. Това означава, че той е видял, това, което очаква Евтимий като духовен водач и неговия апостолски подвиг. Теодосий Търновски е една знакова фигура. Неговият лик го има в почти всички големи български църкви и манастири. Култът към него е много силен в българската земя. Неговият авторитет и дарба на учител и проповедник по онова време е привличал хора от всички балкански държави”, коментира проф. Павлов.