Начало Новини Политика Цялостна промяна в системата на висшето образование предвижда ГЕРБ

Цялостна промяна в системата на висшето образование предвижда ГЕРБ

1050

Повече средства за наука и нов Закон за висшето образование,предвижда програмата на ГЕРБ за следващия управленски мандат. Това казаха членове на Академично-дискусионния клуб към ГЕРБ по време на работна среща с преподаватели. Налице са практически доказателства за това, че най-голямата партия проявява истинска грижа за висшето образование, единодушни бяха присъстващите.

Те припомниха изключително важната финансова помощ от 1.5 млн. лв. за покриване натрупаните през периода 2013-2014 г. дългове на ВТУ, която след ангажираност на великотърновските депутати от ГЕРБ бе отпуснатас постановление на Министерски съвет, през втория мандат на премиера Бойко Борисов. По повод тази подкрепа, новият ректор на ВТУ проф. Христо Бонджолов изпрати преди месец поздравителен адрес лично до Бойко Борисов, от името на цялата академична общност във ВТУ. В писмото се казваше: „Финансовата помощ, която предоставихте, бе изключително важна не само за Великотърновския университет, но и за духовната столица на България – Велико Търново“.

Повод за срещата, инициирана от втората в листата на ГЕРБ проф. Любомира Попова бяха прибързаните действия на служебния кабинет, относно определяне приема на студенти за новата академична година, с който вчера се орязаха бройки и на ВТУ.

През следващите 4 години ГЕРБ се ангажира с цялостна промяна в системата на висшето образование в България, коментираха по време на работната среща на Академичния клуб към ГЕРБ – Велико Търново.Обсъдена бе възможността за минимално стартово възнаграждение за преподавателите в държавни ВУЗ-ове, аналогично със системата на заплащане в средното образование. Предвижда се обвързване на приема във висшите училища с потребностите на пазара на труда; участие на браншовите организации при планирането на държавните поръчки към висшите училища; насърчаване на съвместни програми на български и водещи чужди университети, както и на чуждоезикови учебни програми с актуална пазарна ориентираност; регламентираноучастие на професионалисти от практиката в учебния процес и др.

Сред акцентите за ГЕРБ в сферата на висшето образование е и подобряване на достоверността и взискателността на оценяването, извършвано от Националната агенция за оценяване и акредитация чрез засилено участие на работодателски организации и утвърдени международни експерти.

С цел привличането и задържането на повече студенти в системата на българскотовисше образование ще се акцентира върху подобряване на условията за мобилност, допълнително подпомагане на студенти с нисък доход и отлични академични постижения, гъвкави начини на обучение, позволяващи успешното съчетаване с работа или семейни ангажименти.