Начало Спорт Шахмат Шахматистът Емил Стефанов с награда за най-прогресиращ състезател на “Етър”

Шахматистът Емил Стефанов с награда за най-прогресиращ състезател на “Етър”

930

Талантливият великотърновски шахматист Емил Стефанов получи Награда за най-прогресиращ състезател на ШК “Етър”. На тържество, с което “Етър” закри календарната година, ФИДЕ майсторът получи специален плакет от президента на клуба Николай Йорданов. За пръв път в историята на клуба се случва състезател да  повишава индивидуалния си коефициент с над 250 т. само за една година. Емил Стефанов има ело 2484 и освен, че е първи в страната по рейтинг до 20 г., той дели 13-14 място при мъжете. Стефанов стана и  двукратен шампион на България до 18 години през тази година.

Шахматистът  даде едновременен сеанс на 14 деца от ШК “Етър” и спечели 13 победи. Реми направи само Никола Николов, а най-дълго  протече партията на Стилиан Ангелов.

Идеята за сеанса с деца е да се приобщават подрастващите към тази игра, както и да трупат опит срещу толкова изявен състезател. От ръководството на клуба бяха подготвили за децата и почерпка.

“Изпращаме една от най-успешните години от основаването на клуба, предвид както на индивидуалните, така и на отборните резултати. Отличават се двете титли на Емил Стефанов по класически и ускорен шах до 18 г., титлата на Светла Йорданова по ускорен шах за жени, вицешампионските титли на Емо Стефанов до 20 г. на първенството, което се проведе във Велико Търново, и на Ива Пенчева при девойките до 20 г. Сред отборните резултати можем да отбележим 4-ото място на тима до 12 г. момчета, като се има предвид, че четири от петте състезатели са на по 10 г. и перспективите пред тях са изключително добри. Като перла в короната бяха двете норми на Емил Стефанов за международен майстор и получаването на званието ФИДЕ майстор. Той е на по-малко от крачка от утвърждаване на международен майстор – има рейтинг, има две норми, трябва му само още една. Фактът, че е в топ 15 на България при мъжете му дава големи шансове да се развие добре”, коментира президентът на клуба Николай Йорданов.

Другият аспект, на който клубът залага е масовостта. ШК “Етър” работи с над 100 състезатели. От месец, Светла Йорданова стартира участието си в програма “Твоят час” в две училища, където заниманията по шахмат са сред най-популярните.

Очаква се през 2017 г. “Етър” да влезе в топ 6 при мъжете. Отборните участия при децата имат значение освен в спортен план и затова, че възпитават у тях чувство за отборна принадлежност, смятат от клуба.