Начало Новини Религия Арбанаси събра над 1,000 жители и гости за Тодоровден

Арбанаси събра над 1,000 жители и гости за Тодоровден

1166

Над 1,000 жители и гости на Велико Търново и Арбанаси празнуваха Тодоровден в селото вчера. По традиция архитектурният резерват бе домакин на атрактивното състезание за най-гиздав кон, както и на демонстрации по езда. 17 коне и техните жокеи участваха в надпреварата, а победител отново стана жребецът Марк Антоний, с жокей 12-годишната Елена Николова. Второто място бе за кобилата Катрин и жокеят Любомир Янков, а на трето място бе класирана кобилата Калифорния, яздена от Михаела Христова.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов поздрави победителите в състезанието и гостите на празника. „Благодаря на всички родолюбци, които избраха Велико Търново и Арбанаси, за да отбележат Националния празник на България и днешния Тодоровден”, каза в приветствието си Даниел Панов. Той разказа, че празненствата в Арбанаси по случай Тодоровден се провеждат за 27 път, а начало на традицията е дал президентът на клуба по конен спорт „Калоян 92” Михаил Костов. „Честит имен ден на всички именици и на нашия кмет на Арбанаси Тошо Кръстев”, завърши Даниел Панов. На тържествата присъства и областният управител инж. Николай Йоцов.

Водосвет отслужи великотърновският митрополит Григорий. За празничното настроение се погрижиха музикантите от Духовия оркестър към Националния военен университет „Васил Левски”, както и младите таланти от великотърновското студио „Румина”.