Начало За Забава В Караисен пресъздават обичая “Иванови влачуги”

В Караисен пресъздават обичая “Иванови влачуги”

1199

За поредна година обичаят “Иванови влачуги” ще бъде пресъздаден в павликенското село Караисен. В 10:00 ч. на Ивановден самодейците от Народно читалище “Добра Надежда – 1896” ще изпълнят ритуала край селската чешма.

От стари времена в Караисен е останал обичаят в деня на Иван до герана или до чешмата да бъдат „довлачени“ най-новите семейства в селото. Младоженците били окъпвани със студената вода за здраве и берекет.

В наши дни самодейците в селото честват празника Ивановден, като къпят нарочен за младоженец мъж на чешмата. Традиционното празнуване на народния обичай „Иванови влачуги” в Караисен е възобновено през 1986 г. от група самодейци към читалището. Под ръководството на Марийка Димитрова те участват същата година в Събор на народното творчество в Копривщица, където са наградени с осем златни медала. Оттогава ежегодно този ритуал се възпроизвежда в селото.

Обичаят традиционно носи много радост, удовлетворение от това, че се събират хората и се възстановяват старите ритуали. Той носи заклинателна сила да се пречистим между зимата и пролетта.