Начало Новини Здраве Имунизационният календар се изпълнява по график и без проблеми в област Велико...

Имунизационният календар се изпълнява по график и без проблеми в област Велико Търново

880

Имунизационният календар се изпълнява по график и без проблеми в област Велико Търново. Това каза в интервю д-р Христо Димитров, зам.-председател на РК на БЛС-Велико Търново и общопрактикуващ лекар.

Той поясни, че има проблем с групата на родителите, които напоследък смятат, че имунизациите не са подходящи за техните деца. „Ние, като лекари, трябва всячески да се опитаме да ги убедим, че не са прави, защото имунизацията е единственият начин да предпазим и децата, а и цялото общество от много сериозни заболявания. Те, реално няма как да бъдат лекувани по друг начин, тоест разболее ли се човек, заболяването протича тежко, много често и фатално. Единственото лечение е предотвратяването му чрез имунизация на човека, докато е още малко дете“, каза д-р Димитров. Той поясни, че това е една модерна не само в България, но и в цяла Европа тенденция, с която лекарите трябва да се борят.

“Заболяванията, за които са предназначени ваксините, не са се появявали от много години насам, благодарение на имунизациите. И всъщност днес голяма част от хората нямат представа за какво става дума и аз им препоръчвам да потърсят повече информация за съответната болест, срещу която не искат да имунизират детето си. След като се запознаят с описанието и последствията, ще могат да решат дали да поемат риска и да не поставят ваксината. Всичко останало е на второ четене“, допълни д-р Димитров.