Начало Новини Околна среда Снежен човек “посреща” гостите на РИОСВ – Велико Търново

Снежен човек “посреща” гостите на РИОСВ – Велико Търново

1083

Снежен човек посреща гостите и клиентите на РИОСВ – Велико Търново. Той е изработен от пластмасови чаши и е поставен на партера на инспекцията. Ученици на СУ “Ем. Станев“ са изработили нестандартния снежен човек по време на Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Най-малките участници в кампанията от ОУ “Д. Благоев“ изработиха коледни джуджета, а учениците от СУ “Г. С. Раковски“ – украса за елха.

В периода 21-29 ноември 2016 г. експерти на РИОСВ-Велико Търново и повече от 90 ученици и техните учители от шест великотърновски училища СУ “Ем. Станев“ и “Вела Благоева“, ПГЕ “Ал. Ст. Попов”, АК “Аркус“, СУ “Г. С. Раковски“ и ОУ “Д. Благоев“, се включиха в отбелязване на общоевропейската инициатива. Уроците и дискусиите преминаха под мотото “Да влезем в час с отпадъците”.

Анкета за отношението към отпадъците в училище попълниха 54 ученици. Резултатите от нея показват, че най-често изхвърляните отпадъци в училище са опаковките от закуски – 83 на сто, следвани от хартия – 61 и пластмасови бутилки от напитки – 57%. 74 процента от анкетираните посочват, че изхвърлят отпадъците в кошчетата в класните стаи.

Повече от 70 на сто от учениците биха изхвърляли разделно отпадъците си в училище, ако има въведена система за това и ако знаят, че отпадъците отиват за рециклиране, сочат още данните от анкетата.

По време на кампанията, експертите на РИОСВ предадоха 79 кг. хартия и 3 кг. пластмасови бутилки за рециклиране. Предстои предаване на събраните пластмасови капачки.