Начало Новини Здраве Спешна помощ във В. Търново вече работи по система за сортировка на...

Спешна помощ във В. Търново вече работи по система за сортировка на болните

798

Екипите от Центъра за спешна медицинска помощ във Велико Търново работят по т. нар. система за екипен триаж, която разделя спешността при пациентите в три групи. Тази практика действа още от миналия месец в центъра в старата столица и в останалите шест филиала към него. Триажът цели ранното разпознаване на пациентите в тежко животозастрашаващо състояние. От здравното министерство обявиха, че от 16 ноември предстои във всички спешни центрове в страната да започне тестването на протоколите за телекомуникационен и приоритетен екипен триаж. Тестването на системата има две основни цели. Първо, да обучи и усъвършенства уменията на работещите в координационните централи, и второ, да даде възможност на пациентите и българските граждани, които се обръщат за помощ, да се информират за новата система и да разберат смисъла на нейното прилагане. Преди това на 10 ноември Велико Търново ще бъде домакин на обучителна среща, в която ще участват екипи от няколко съседни области, обясни д-р Валентина Хаджирадева – директор на ЦСМП – Велико Търново.

За България триажът е нововъведение, тъй като старият стандарт по спешна медицина, определя за спешен „всеки пациент, който счита себе си за такъв“. С годините това на практика е деформирало и очакванията на обществото към спешните екипи, а оттук и същността на тяхната работа, отчитат медиците. Системата на триаж разделя спешността в три категории и позволява наличният ресурс да бъде изцяло подчинен на нуждите от спешна помощ. С код „червено” се приемат пациентите с пряка опасност за живота, с нарушени дихателни, циркулационни и неврологични функции, които са в безсъзнание, с тежка дихателна недостатъчност, както и родилки и деца под 1 година, обясни Радослав Илиев – фелдшер от ЦСМП Велико Търново. В код „жълто” попадат пациентите с потенциална опасност за живота, с прогресиращи по тежест симптоми, които могат да доведат до усложнения и тежки последствия за жизненоважните функции. В код „зелено” попадат пациентите със симптоми с нисък потенциал за усложнения и тежки последствия.

Разделянето в трите категории ще става чрез телефонно интервю, което да даде информация за състоянието на пациента и за спешността на ситуацията. Спешните повиквания от Великотърновска област се пренасочват към центъра на 112 в Русе, а оттам при необходимост се извършва конферентна връзка с търновската Спешна помощ. Така например, при обаждане за човек в безпомощно състояние, който лежи на улицата, операторът ще зададе няколко помощни въпроса, за да се уточни в съзнание ли е, има ли проблеми с дишането, за да може да определи за какъв вид спешност става въпрос. При необходимост е възможно и операторът да даде важни инструкции за помощ, които присъстващите могат да приложат до идването на екипите.

В момента Министерството на здравеопазването организира обучения в цялата страна в центровете за спешна медицинска помощ за тестване на триажната система. Обучението ще завърши с обща национална среща, на която да бъдат обобщени резултатите и възникналите проблеми в работата на спешните екипи.