Начало Музеи Шишманова баня

Шишманова баня

4666

Шишмановата баня в град Велико Търново се намира в „Асенова махала” между храмовете „Успение Богородично” и „Св. св. Петър и Павел”, на 30 м. северно от източния вход към Владишкия мост.

Тя е една от малкото запазени подобни сгради в България. Наречена е „Шишманова”, тъй като се счита, че е останала от времето на последния български владетел преди падането на Велико Търново под турско робство.

При разкопки са намерени монети от XV – XVI век. Първи за банята споменава Карел Шкорпил (1893 г.). Отбелязва мястото ѝ, северно от източния устой на Владишкия мост с надпис „баня”.

Първата публикация за банята принадлежи на търновския архитект Георги Козаров. Според него банята била неизвестна до този момент, въпреки че лежи на видната търновска улица, водеща до храм „Св. Св. Петър и Павел”. Счита, че причината за това е, че е полусрутена и останките ѝ са застроени с къщи. Дълго време е смятана за ляв устой на стария Владишки мост.

Шишмановата баня е единствената от Второто българско царство с оригинален архитектурен план, който я отличава от известни бани от Античността и Първото българско царство, както и от по-късните турски хамами.

Адрес:
ул. „Св. Климент Охридски“ №44
Велико Търново 5000

За повече информация, моля натиснете тук.