Начало Новини Изкуство 18-годишна търновска художничка с първа самостоятелна изложба в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

18-годишна търновска художничка с първа самостоятелна изложба в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“

1102

Младата художничка Йона Томова ще покаже свои живописни творби в зала – фоайе в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – Велико Търново. Изложбата ще бъде открита на 17.03.2017 г. от 17:30 ч. от художника Емил Калоянов – Слънцето.

Това е първата самостоятелна изложба на авторката и включва 30 творби нефигурална композиция и класически пейзаж изпълнени в акрилна и маслена техника. Темите са вдъхновени от природата, приятелството и музиката.

Йона Томова е родена във Велико Търново. Ученичка е в СУ ”Емилиян Станев” Велико Търново в 12-ти клас. С изобразително изкуство се занимава от 2013 г. Наставник и учител в творческото израстване на Йона през годините е художникът Емил Калоянов – Слънцето. Участва в съвместните изложби на млади автори от Велико Търново  през 2014 г. и 2015 г. Печели трета награда в конкурса на Министерство на околната среда и водите „Деня на земята – 22 април”, на тема „Дърветата на земята”, категория „Рисунка”, през 2016 г. Същата година картината ѝ „Чангабанг” участва в „Есенен салон“ на великотърновското представителство на Съюза на българските художници. Нейни картини вече са собственост на частни лица.

Изложбата на творбите ще остане в Изложбени зали до края на март.