Начало Новини Образование 200 години просветно дело в Килифарево бяха отбелязани в града

200 години просветно дело в Килифарево бяха отбелязани в града

941

200 години просветно дело в Килифарево бяха отбелязани в Основно училище „Неофит Рилски“ в града. Паралелно с това школото чества и своя празник. Това каза Пенка Игнатова, директор Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.

Участие в тържествата, освен деца от училището, взеха и изпълнителите от Детска театрална група „Фъстъците“ при Младежки дом. Поздравления към присъстващите бяха поднесени от кмета на Общината инж. Даниел Панов, който бе възпрепятстван и не присъства.

„За съжаление и в това училище, както и в много други от общината, учениците драстично намаляват в последните три-четири години. То, въпреки всичко, трябва да бъде съхранено и да му бъде отдадено необходимото значение“, каза още Пенка Игнатова.

ОУ “Неофит Рилски” – град Килифарево е създадено като килийно, през 1826 година. Днес то е общинско училище, в което се обучават ученици от 1 до 8 клас. Сформирана е и подготвителна група за деца на 5 и 6 години. Създадена е възможност за целодневно обучение и извънкласни дейности, осигуряващи условия за творческа изява. Обучават се и ученици от близките населени места, за които и осигурен безплатен транспорт.