Начало Новини Криминална хроника 60 деца от Търновско са били обект на престъпление през 2016

60 деца от Търновско са били обект на престъпление през 2016

864

60 малолетни и непълнолетни лица са били обект на престъпления от началото на годината до този момент на територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново. Преобладаващите престъпления, регистрирани от криминалистите, са кражбите, физическите и сексуални посегателства.

От началото на календарната година от полицията в старата столица са предоставили закрила на общо 19 малолетни и непълнолетни лица. Това отчете Катерина Лещакова, прокурор в Окръжна прокуратура – Велико Търново.

В 9 от случаите децата са били обект на престъпление, а в осем от тях е имало непосредствена опасност за живота им. Също два са случаите, в които децата са били оставени без надзор. В Областната дирекция на МВР във Велико Търново от 2011 година функционира т. нар. „синя стая”. 50 деца на възраст от 3 до 18 години са преминали през стаята. Стая за разпити на малолетни и непълнолетни има и в Районен съд – Велико Търново, където специалистите беседват с деца, жертви на престъпления. Практиката за щадящо изслушване на деца свидетели или пострадали от насилие и/или престъпление в тези специализирани стаи е от 10 години.

„Общо 61 са лицата между 14 и 18 години, които са били жертва на престъпление през 2015 година. 29 от тях са малолетни. Момчетата са 21, а от тях девет са малолетни. Момичетата, жертви на престъпление през миналата година, са били 40, а половината от тях са малолетни“, информира още Лещакова.

През отчетения период преобладават престъпленията против брака и младежта. 13 са малолетните момичета със съвместно съжителство с пълнолетен от другия пол, стана още ясно от статистиката на прокуратурата за изминалата година. 10 непълнолетни лица са пострадали от кражби. По-малък е броят на жертви в следствие на пътнотранспортни произшествия и причинена средна или тежка телесна повреда.

Повод за изнесените статистически данни бе семинарът „Интегриран подход за справедливо правосъдие”, който се провежда в сряда и четвъртък във Велико Търново. Представители на различни държавни и общински институции обсъждат съвместни дейности, с които да гарантират подкрепа на най-уязвимите групи в обществото – децата, възрастните и хората с увреждания. Проектът се реализира във всички 28 областни града на страната. Над 40 специалисти от Велико Търново – полицаи, съдии, лекари, психолози, прокурори, социални работници, участват в обучението. То се организира от Института по социални дейности и практики.