Начало Селскостопански музей – Горна Липница

Селскостопански музей – Горна Липница

Селскостопанският музей в с. Горна Липница.
Селскостопанският музей в с. Горна Липница

Селскостопанският музей в с. Горна Липница пресъздава бита и поминъка на нашите деди. Той е открит през 1965 г. По своята същност и подредба е единственият за страната ни. Експонатите в него са повече от 500. Селскостопанският музей се помещава в четири сгради, събрани в един двор. Още преди да престъпите неговите очертания може да се насладите на характерните за с. Горна Липница каменни зидове, които ограждат двора и ви карат да се чувствате уютно и защитени.

Първата сграда е специално построена къща, имитираща селските къщи преди 250 години – изградена е също от каменни зидове, а преградните стени са изплетени от пръти и измазани с глина. Покривът е от каменни плочи.

Всички инструменти за селскостопанска работа са събрани във втората сграда –садило за лозя, инкубатор за пиленца, гатер за бичене на дъски, дървено менгеме, управлявано с ръце и крака, капан за вълци, инструменти за обработка на камък. Това са уникални предмети, които единствено тук за цяла България могат да се видят. Пресъздаден е също и интериорът на стараковашка работилница в с. Горна Липница.

Третата сграда представя стара стопанска постройка, включваща свинарник (кочина), курник и пчелин. Изграден е и чардак, покрит със слама и тръст, в близост до който е разположена дървена волска кола (по нея няма нищо желязно – дори и болтовете са дървени). До чардака е хамбарът, а по средата на двора е харманът.

В четвъртата сграда – специален навес – е изложен едрият инвентар, част от който е първият трактор, работил в с. Горна Липница.

Създателите на музея са показали и любимият кът за почивка на горнолипчени в миналото – дървена пейка, разположена в близост до къщата и хармана.

За контакти:

Селскостопански музей – Горна Липница
ул. “…………..” № 1
с. Горна Липница 5227

тел.:     061-30-32-45
моб.:    0885-513-852

еmail: kmetstvo_gornalipnica@abv.bg
URL:     gornalipnitsa.com/bg/agricultural-museum