Начало Новини История Близо 11 хиляди разгледаха музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси през...

Близо 11 хиляди разгледаха музейните обекти във Велико Търново и Арбанаси през почивните дни

849

10,933 души са посетили обектите, стопанисвани от Регионалния исторически музей във Велико Търново в трите почивни дни. Градът бе пълен с гости, решили да разнообразят всекидневието си, като изберат да прекарат свободното си време в старопрестолно Търново. Традиционно, най-голям интерес е предизвикал архитектурно-музейният резерват „Царевец”, който е приел 6,700 човека.

ултимедийният посетителски център „Царевград Търнов” е посрещнал около 1 400 души, а двата обекта в Арбанаси – Констанцалиевата къща и църквата „Рождество Христово” – 700 души. Голям през слънчевите почивни дни е бил интересът и към музея „Възраждане и Учредително събрание”, посетен от 500 души. Данните съобщи за Общинското радио директорът на Регионалния исторически музей в старата столица Иван Църов. Интерес в изнесените данни предизвиква факта, че изключително много деца са посетили музейните обекти в поредицата от почивни дни тази година. 3 хиляди са малчуганите, които с любопитство са се докоснали до музейните обекти на болярския град. Чужденците, близо 700, са също многобройни, отчете Църов. По думите му, те са били предимно от съседна Румъния.

Около 500 пък са хората, които са се включили в двата туристически тура, организирани от великотърновския музей за 3 март. „Наша практика е да оповестяваме точно в колко часа в кой обект ще бъде групата. Много трудно е да се каже точно колко са били”, коментира Иван Църов.