Начало За Забава Музика Варненска опера гостува с „Норма” на сцената на театъра в Търново

Варненска опера гостува с „Норма” на сцената на театъра в Търново

936

Варненската опера ще представи във Велико Търново своя премиерен спектакъл „Норма“ от Винченцо Белини. Трупата ще гостува на сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” на 16 декември.

Режисьор на лиричната трагедия в две действия по либретото на Феличе Романи е Кузман Попов, който е работил и над сценографията. Диригентската палка е поверена на Вилиана Вълчева, а диригент на хора е Стефан Бояджиев. Художник по костюмите е Ася Стоименова, а 3D мапингът е дело на Полина Герасимова.

В „Норма“ италианският стил белканто бележи своя апогей, а арията „Каста дива“ е сред ярките свидетелства за това. С постановката на варненската опера през 1972 година българската публика се среща за първи път с творбата на Белини. Според режисьора Кузман Попов „Норма“ е една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените, на която ако погледнем със страстно око, ще видим, че реалността става легенда. В новия прочит на спектакъла варненският оперен театър търси съвременни футуристични внушения чрез сценичнографията и костюмите.

Партиите на Норма в постановката изпълнява Линка Стоянова, на Адалджиза – Силвия Ангелова, а като Полионе търновската публика ще види Борис Луков. Ролята на Оровезо е поверена на Евгений Станимиров, в тази на Клотилде пък ще се представи Бойка Василева. В спектакъла като Флавио участва търновецът Пламен Долапчиев, когото публика познава като гост-солист в многобройните оперетни заглавия на театъра в старата столица

С Държавна опера – Варна търновският театър развива успешно партньорство от години. Преди броени дни екипът на МДТ представи оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус пред пълен салон на сцената на варненската опера. Над 400 зрители са аплодирали изпълненията на солистите, оркестъра, хора и балета на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

Това е поредното успешно турне на търновската трупа в морската столица. През последните месеци те успяха да спечелят сърцата на варненската публика с оперетата „Веселата вдовица“ на Лехар и със спектакъла „Декамерон“, който играха в рамките на фестивала „Римски терми“.