Начало Новини Образование „Единен цифров пазар“ беше темата, по която говори отборът на ПГ по...

„Единен цифров пазар“ беше темата, по която говори отборът на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”

933

„Единен цифров пазар“ беше темата, по която говори отборът на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” в състезанието по програма „Евроскола“ на Европейския парламент. Това каза Славка Проданова, преподавател в учебното заведение. Тя поясни, че подготовката за състезанието е започнала три седмици след обявяване на датата на провеждането и когато е станало ясно кои училища имат право да участват.

„Трябваше да бъдат 12 училища. Ние записахме участниците и им раздадохме темите, по които да работят. Аз и Бистра Стефанова, която е учител по история в гимназията, бяхме ръководители на екипа. В него участваха ученици, които са се класирали в много училища по проекти до сега. Заложихме на деца, които имат знания и хъс да се борят. Подготовката означава много за нас, наградата още повече. Тя ще донесе радост на много ученици, тъй като общо 24 ще пътуват до Страсбург. На 26 януари ще пътуваме до Европарламента. Тепърва предстои организацията“, отбеляза Славка Проданова. Тя поясни, че по темите е имало основен говорител и допълващи говорители.

„Деница Георгиева от XII „в“ клас изтегли темата, тя говори по нея, тъй като си беше нейна тема. Имаше и теми, които не искаха да им се падат, но тази беше от желаните. Общо темите бяха 14. Учениците първо изтеглиха поредността, в която трябва да говорят, след което отборите бяха разделени на четири групи по три отбора. Форматът изисква първо да се представи темата на български език в рамките на 5 минути, след това да се представи 2-минутно резюме на английски език, а накрая в рамките на 5 минути журито задава въпроси. Всичко мина както е по изискване и дойде моментът, в който журито трябваше да задава въпроси. Първите думи на депутатът Андрей Новаков бяха „Знаете ли, ако аз знаех английски на вашето ниво къде щях да бъда сега“ и разказа, че нивото му на английски език преди 10 години не е било толкова добро“, посочи Славка Проданова. Тя уточни, че освен Андрей Новаков от ЕНП, участие в журито са взели и Тодор Стойчев като ръководител на Информационно бюро на Европейския парламент в България, Бойко Благоев, който е шеф „Връзки с обществеността“, зам.-кметът „Социално‐икономическо развитие” на Габрово Нела Рачевиц и Ирена Бойновска, национален координатор на Ева Паунова.

„Регионалното състезание в Габрово е по програма „Евроскола“ на Европейския парламент. Градът бе избран за домакин, като в същия ден имаше такова и в Благоевград. Това не е българска инициатива и се провежда и в другите държави. Целта е учениците да се запознаят с това какво всъщност правят депутатите на Европарламента“, уточни Славка Проданова.