Начало Новини Инфраструктура Експерти на РИОСВ проверяват изпълнението на проекти от Националната кампания „За чиста...

Експерти на РИОСВ проверяват изпълнението на проекти от Националната кампания „За чиста околна среда-2016 г.“

1148

Експерти на РИОСВ-Велико Търново започнаха проверки за изпълнението на проекти, получили финансиране в конкурса „Обичам природата – и аз участвам” 2016, който се провежда в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда – 2016 г“. Те се изпълняват от общини и кметства, детски градини и училища.

Това съобщиха от пресцентъра на инспекцията. Финансирането е до 10,000 лв. за местните власти и до 5,000 лв. – за учебните заведения. Проверени са четирите проекта на Община Габрово – за изграждане на спортна площадка и кът за отдих в с. Стоевци, за облагородяване на детски площадки и изграждане на кътове за отдих в с. Балани и на ул. „Радост“ в Габрово, за изграждане на зона за спорт в междублоков терен на ул. „Видима“ в града. Монтирани са беседки, пейки и кошчета, уреди за спорт на открито. Дейностите са изпълнени по най-добрия начин, в указания срок. Проверени са проектите на две училища в Габрово – Национална Априловска гимназия, която е облагородила двора си, а ПТГ „Д-р Н. Василиади“ е закупила и монтирала фитнес уреди за спорт на открито. Прието е изпълнението на проекти в общините Полски Тръмбеш, Горна Оряховица и Павликени. Кметство с. Раданово отчита проект на ЦДГ „Първи юни“ с подмяна на детските уреди в двора, поставяне на кошове за отпадъци и озеленяване. Община Горна Оряховица е организирала изпълнението на проекти в селата Стрелец и Горен Горски Тръмбеш – монтирани са беседки, пейки, кошчета, детски съоръжения, извършено е залесяване. С доброволен труд са почистени замърсени площи, засадени са храсти и фиданки. ЦДГ „Слънчице“ от с. Върбица е изразходила средствата по проекта за цветна ограда, детски маси и пейки, кошчета за отпадъци и учебни материали и пособия. ЦДГ „Райна Княгиня“ в с. Недaн е закупила детски съоръжения, пейки, растителност за алпинеум и учебни пособия.

Срокът за изпълнение на дейностите по финансираните проекти е 30 октомври – за училища и детски градини и 31 ноември – за общини и кметства.

Проверките на РИОСВ – Велико Търново продължават. Общо 31 проекта на 15 общини и кметства, 6 училища и 10 детски градини от Великотърновска и Габровска област получиха финансиране в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” и обявения от Министерство на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда конкурс на тема „Обичам природата – и аз участвам” 2016