Начало Новини Криминална хроника Жена, злоупотребила с отпуснати средства от ДФЗ по европейски програми, е осъдена

Жена, злоупотребила с отпуснати средства от ДФЗ по европейски програми, е осъдена

1011

Жена, която не е използвала по предназначение отпуснати от ДФЗ средства за развитие на ферма за калифорнийски червеи е осъдена по обвинение на Окръжна прокуратура – Велико Търново. Това съобщиха от пресцентра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Наложено и е наказание 8 месеца лишаване от свобода, което на основание чл. 66 е отложено с изпитателен срок от три години.

Делото е разгледа от съда по реда на съкратено съдебно следствие при което подсъдимата се призна за виновна и е приела за верни фактите изложени в обвинителния акт. Камелия Е. е осъдена за това, че в периода 07 юли – 07 септември 2010 г. използвала не по предназначение (изграждане на ферма за калифорнийски червеи с с. Глушка, общ. Дряново), получени финансови средства – сума от 24 446 лв., отпуснати от фондове на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони, предоставени от Европейския съюз на българската държава, по мярка 112 – „Създаване на стопанства на млади фермери – престъпление по чл.254б, ал.1 от НК.

Добромир Г. – познат на обвиняемата, искал да отглежда калифорнийски червеи, но не отговарял на условията да кандидатства по програма за развитие на селските райони. Затова предложил на Камелия Е. да кандидатства за мярка „Създаване на стопанства на млади фермери“ за отглеждане на калифорнийски червеи. Уговорили се той да извършва дейностите по поддръжка на фермата, а при получаване на финансиране от ДФЗ тя да му предостави половината сума. Обвиняемата се регистрирала като земеделски производител, сключила договор с Добромир Г. за наем на собствения му имот в с. Глушка, където вече била изградена фермата, регистрирала животновъдния обект и подала заявление до ДФ „Земеделие” за подпомагане по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” с проект за разширяване на фермата до 420 кв.м. в период до 2015 г.

На 18 май 2010 г., обвиняемата подписала договор с ДФЗ, като получила право да ползва безвъзмездна финансова помощ в размер на 48,892 лева. През юни 2010 г. служител от ОДФЗ – В. Търново извършил проверка на място на създадената ферма в с.Глушка и установил, че проектът на бенефициента е реален и отговаря на условията за субсидиране. Междувременно Добромир Г. починал.

Първият транш от 24,446 лв., бил преведен на 07 юли 2010 г. по сметка на обвиняемата. От преведените пари от ДФЗ, тя заплатила 1,000 лв. по издадената запис на заповед за закупуване на червеи, а останалата част използвала за собствени нужди – покупки във различни магазини, погасила задължение по изпълнително дело при ЧСИ, а през 2011 г. заминала за чужбина. Реално, обвиняемата не извършила инвестициите, основните дейности и цели, предвидени за изпълнение в бизнес–плана и не осъществявала никакви дейности по отглеждането на калифорнийски червеи, а отпуснатите й от ДФЗ финансови средства използвала за собствени нужди.